Kies een categorie
Home Blog Kunnen schoenen in de wasmachine?

Kunnen schoenen in de wasmachine?

Tips voor het schoonmaken van je schoenen en schoenen in de wasmachine

Kunnen schoenen in de wasmachine?

Alles wat we gedragen hebben doen we in de wasmachine. Van sokken, ondergoed en kleding tot beddengoed en handdoeken. Wel zo fris natuurlijk. Je schoenen draag je vaak en kunnen na een tijdje vies worden of gaan stinken. Maar kunnen schoenen dan ook in de wasmachine? Ons antwoord: nee, liever niet.  

Wij raden aan om je schoenen met de hand te reinigen. De kans dat je schoenen in de wasmachine beschadigd raken is namelijk erg groot. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Welke soorten schoenen kunnen in de wasmachine?

Schoenen van leer en suède kunnen absoluut niet in de wasmachine! Dit zijn natuurlijke materialen en daarom erg kwetsbaar. Zijn jouw leren schoenen vies en wil je ze weer schoon krijgen? Bekijk dan deze blog over leren schoenen schoonmaken of suède schoenen schoonmaken.

Welke schoenen wel in de wasmachine kunnen zijn schoenen van canvas of katoen. Dit materiaal is minder kwetsbaar en het kan daarom minder kwaad om ze in de wasmachine te doen. Toch raden wij altijd aan om je schoenen zelf schoon te maken. Er zitten namelijk risico’s aan schoenen wassen in de wasmachine

Risico’s van schoenen in de wasmachine

  • Er kunnen scheurtjes of beschadigingen op het bovenmateriaal ontstaan
  • De lijm kan loslaten waardoor de schoenzolen niet meer goed vastzitten
  • Kleuren kunnen vervagen of uitlopen
  • De schoenen kunnen vervormen of krimpen waardoor de pasvorm veranderd

Hoe schoenen wassen in de wasmachine

Wil jij perse je schoenen van stof in de wasmachine wassen? Dan geven we je tóch een paar tips om het zo goed mogelijk te laten verlopen.  

  1. Haal alle losse onderdelen zoals veters en de binnenzool uit de schoenen
  2. Verwijder het ergste vuil met de hand om te voorkomen dat de wasmachine beschadigd
  3. Stop de schoenen in een waszak of kussensloop en plaats ze in de wasmachine
  4. Gebruik het ECO-wasprogramma of de stand voor fijne was, op een temperatuur van maximaal 30 graden en met de laagste centrifugestand.
  5. Kies voor wasmiddel i.p.v. waspoeder en gebruik géén wasverzachter
  6. Laat de schoenen aan de lucht drogen. Stop ze niet in de drogen, bij de verwarming of in de zon. Dan kunnen de schoenen kromtrekken.

Alternatieven schoenen in de wasmachine

Je schoenen schoonmaken kan op veel manieren waarbij je dus geen wasmachine nodig hebt. Het duurt misschien wat langer maar je krijgt er veel voor terug. De schoenen zien er weer als nieuw uit en raken niet beschadigd. Zodra je schoenen weer schoon zijn is het belangrijk om ze goed te beschermen en schoon te houden. In ons assortiment vind je een ruime keuze vuil- en waterafstotende sprays, schoencrèmes, lederwax en zelfs schoenendeodorant tegen vervelende luchtjes!