Kies een categorie
Home Blog Hoe maak je suède schoenen schoon?

Hoe maak je suède schoenen schoon?

Je suède schoenen weer als nieuw in 4 stappen

Suède schoenen schoonmaken

We zijn er gek op: suède schoenen! Maar laten we eerlijk zijn. Suède schoenen zijn kwetsbaar en soms moeilijk schoon te maken. In tegenstelling tot (glad)leer, dat van de harde bovenkant van de huid is gemaakt, komt suède van de onderkant van de huid dat uit kleine haartjes bestaat. Hierdoor zijn suède schoenen zachter en ruwer. Dit zorgt voor een luxe uitstraling maar tegelijkertijd maakt het de schoenen ook kwetsbaarder voor vuil en vlekken omdat deze sneller in het materiaal trekken.

Suède schoenen schoonmaken én schoon houden doe je in 4 simpele stappen

  • Opdrogen
  • Borstelen en poetsen
  • Vlekken verwijderen
  • Nabehandelen en verzorgen

Stap 1. suède schoenen laten opdrogen

Voordat je begint met schoonmaken moeten je suède schoenen goed droog zijn. Als ze nat zijn maak je de vlekken alleen maar erger. Zit er bijvoorbeeld een moddervlek op je suède schoenen? Ga niet wrijven maar laat ze rustig aan de lucht drogen op kamertemperatuur. Zet je natte schoenen nooit bij de verwarming! Hierdoor drogen de vlekken in en wordt het suède hard.

Stap 2. suède schoenen poetsen met een suèdeborstel

Borstel het ergste vuil van je schoenen af met een suèdeborstel. Een suèdeborstel heeft één kant met stalen haartjes voor het opruwen van suède, en één kant met rubberen haartjes voor het verwijderen van vuil. Borstel je suède schoenen altijd voorzichtig en in één richting, draai geen cirkels en borstel ook niet te ruw. Op kale plakken of hardnekkige vlekjes mag je best wat harder borstelen. Zo komen de haartjes wat meer omhoog zodat het suède zijn originele look terugkrijgt.

Stap 3. vlekken uit suède schoenen verwijderen

Suède gum

Heeft het borstelen met een suèdeborstel niet genoeg geholpen en zijn er nog vlekjes zichtbaar? Gebruik dan een suède gummetje om het vuil voorzichtig los te gummen. Borstel de suède schoenen daarna nog even netjes met de rubberen kant van de suèdeborstel.

Water of azijn

Hardnekkige vetvlekken of waterkringen verwijder je met… water! Breng met de stalen haartjes van een suèdeborstel voorzichtig water aan op de hele schoen. Dit is belangrijk omdat je anders kleurverschil kunt krijgt. Wrijf het water zachtjes in en dep met een droge doek het overtollige water eraf en maak zo de schoenen zo droog mogelijk. Ga niet wrijven met de doek, maar altijd deppen. Je kunt ook azijn gebruiken. Smeer een paar kleine druppeltjes azijn op de vlek en wrijf het voorzichtig in met een zachte borstel.

Oud brood

Heb je geen suèdeborstel in huis? Een restje oud brood heb je vast nog wel ergens liggen. Het klinkt misschien gek, maar je kunt suède schoenen schoonmaken met droog brood. Brood neemt vet en vocht op zodat vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gewoon een beetje deppen en waar nodig zacht wrijven en de vlek zal verdwijnen.

Stap 4. suède schoenen nabehandelen en verzorgen

We begonnen met het drogen van suède schoenen, en daar eindigen we ook mee. Laat ze opdrogen aan de lucht en niet bij de verwarming. Stop schoenspanners of proppen papier (zonder inkt) in de schoenen en poets ze na het drogen nog even goed na met de suèdeborstel. Zo komen de haartjes weer overeind te staan en herstelt de kleur.

Het duurt even, maar je suède schoenen zijn weer als nieuw! Dit wil je graag zo houden. Voltooi het schoonmaken van suède schoenen daarom altijd door ze in te sprayen met een beschermende spray.

Voorkomen is beter dan genezen: suède schoenen beschermen

Wij hebben een ruim aanbod suède schoenen voor heren, dames en kinderen. Heb je jouw favoriete paar gescoord? We snappen dat je ze het liefst meteen aantrekt. Maar het is belangrijk om ze eerst goed te behandelen met verzorgingsproducten voor gebruik. Je kunt de suède schoenen inspuiten met een waterafstotende spray. Voor optimale bescherming spray je een dunne laag over de schoenen en herhaal je dit na enkele minuten nog een keer. Laat de suède schoenen goed drogen en je bent klaar om te shinen!

Kom je er niet helemaal uit of wil je graag advies van een expert? Onze medewerkers weten alles op het gebied van schoenverzorging en staan voor je klaar in de Scapino-winkel bij jou in de buurt. 

Lees ook onze andere onderhoudstips;