Kies een categorie
Home Blog Waar zijn waterschoenen goed voor?

Waar zijn waterschoenen goed voor?

Alles over de functie van waterschoenen en welke het beste bij jou passen

 

Waarom waterschoenen?

Er zijn verschillende redenen om voor waterschoenen, ook wel zwemschoenen genoemd, te kiezen. Soms zijn ze zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij bepaalde watersporten of tijdens het afzwemmen. We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet;

  • Bescherming tegen voorwerpen
  • Grip en gladheid
  • Heet zand of hete stenen

Bescherming tegen (scherpe) voorwerpen

Zand voelt lekker zacht aan je voeten. Maar er bestaan ook veel kiezelstranden en schelpstranden. Deze ondergronden voelen vervelend aan en kunnen voor wondjes zorgen. Om comfortabel over het strand te lopen kun je waterschoenen dragen. Daarnaast bieden ze ook bescherming tegen bijvoorbeeld takken, keien in een rivier, scherpe rotsen, zee-egels of andere zeedieren. Met waterschoenen aan je voeten kun jij zorgeloos genieten op het strand!

Grip en gladheid

Op gladde ondergronden kun je gemakkelijk uitglijden. Van rotsen in de rivier, gladde tegelvloeren in het zwembad tot op je SUP-board. Uitglijden zit in een klein hoekje en dit wil je natuurlijk voorkomen. Draag waterschoenen met een goed profiel zodat jij altijd voldoende grip hebt en onbezorgd kunt zwemmen, spelen of sporten. Zelfs als je kind niet in een zwembad stapt, zijn waterschoenen nog steeds handig om in natte ruimtes te dragen om uitglijden te voorkomen en ze te beschermen tegen stoten.

Heet zand of hete stenen

Met je voeten in het zand kan heerlijk aanvoelen. Maar soms is het zó heet dat het pijnlijk en gevaarlijk kan zijn. Waterschoenen beschermen je voeten tegen heet zand of stenen. Zo kun je zorgeloos wandelen langs de rivieren of over het strand.

Verschillende soorten waterschoenen

Er bestaan verschillende soorten waterschoenen. Zo hebben we dames waterschoenen, heren waterschoenen en kinder waterschoenen maar ook voor verschillende doeleinden. We delen ze op in twee verschillende categorieën: 

  • Open waterschoenen
  • Dichte waterschoenen
Open waterschoenen
Open waterschoenen


Open waterschoenen

Open zwemschoenen worden ook wel watersandalen genoemd. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof of rubber. Open waterschoenen nemen geen vocht op. Het water loopt er meteen uit en ze drogen snel weer op. Open zwemschoenen worden vaak gedragen tijdens recreatieve gelegenheden en in het zwembad. 

Dichte waterschoenen
Dichte waterschoenen


Dichte waterschoenen

Dichte zwemschoenen zijn meestal gemaakt van neopreen en mesh. Dit is een scuba-achtig materiaal wat vergelijkbaar is met de stof van een duikpak. Ze beschermen je voeten goed tegen scherpe voorwerpen en hebben een grove zool zodat je een goede grip hebt. Dichte waterschoenen worden vaak gedragen in de natuur en tijdens het beoefenen van watersporten zoals suppen of kanoën.

Hoe vallen waterschoenen?

De meeste waterschoenen vallen wat groter uit. Daarnaast zorgt het water ervoor dat de schoenen nog wat oprekken/uitzetten. Ze mogen wanneer je ze gaat passen dus best wat strakker zitten omdat ze in het water wat losser gaan voelen dan wanneer je ze op het vaste land draagt. Zwemschoenen moeten aanvoelen als een soort tweede huid. Ze mogen niet te los om je voeten gaan zitten. Hierdoor gaan ze schuren, ontstaan er irritaties of verlies je een schoen. Wij raden daarom aan om een maat kleiner te kiezen dan je reguliere schoenmaat en de zwemschoenen altijd goed te passen.

Voor de zekerheid kun je het beste van te voren je voeten opmeten, volg het maatadvies op onze website of kom langs in een van onze winkels om te passen. Daarnaast kun je altijd gebruikmaken van ons retourtermijn van 30 dagen wanneer de maat toch niet helemaal goed is.

Waterschoenen voor het afzwemmen

Wanneer je kind zijn zwemdiploma gaat halen moet hij ook met kleding aan zwemmen. Daar horen ook schoenen bij. Dit mogen ‘’normale’’ schoenen zijn, maar het is natuurlijk best zonde om deze in het zwembad te dragen. Daarom mogen kinderen tijdens het afzwemmen ook waterschoenen dragen. Zolang de waterschoenen een echte zool hebben zijn ze toegestaan. Slofjes zijn dit dus niet. De zwemsandalen van kunststof worden het meest gebruikt tijdens het afzwemmen.

Bekijk alle waterschoenen in onze webshop en geniet deze zomer van heel veel waterpret!