Kies een categorie
Home Blog Wanneer eerste babyschoenen kopen?

Wanneer eerste babyschoenen kopen?

De beste babyschoenen voor de eerste stapjes

De eerste schoenen voor je baby

Zet jouw baby voorzichtig zijn eerste stapjes? Hoera, wat een mijlpaal! Dit betekent ook dat er binnenkort een moment komt om de schattige slofjes en antislipsokjes in te ruilen voor de eerste schoenen. Maar wanneer is het tijd voor de eerste babyschoenen? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van babyschoenen? Wij helpen je graag!

Wat zijn babyschoenen?

Babyschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor de kleine voetjes van een baby. Ze hebben de functie om babyvoeten te beschermen en tegelijkertijd de ruimte te bieden voor een goede voetontwikkeling. Babyschoenen zijn geschikt voor de eerste stapjes binnen- en buitenshuis. Kenmerkend is het gebruik van soepele materialen zoals leer of suède, een flexibele zool en stevigheid rond de hiel en enkel.

De ontwikkeling van babyvoetjes

Babyvoeten bestaan aan het begin voor een groot deel uit kraakbeen en vet. Langzamerhand verdwijnt het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. Spieren en zenuwen ontwikkelen zich wanneer het kindje voor het eerst zijn voeten en benen begint te bewegen. Bijvoorbeeld tijdens het spelen of trappelen. Hoe meer hij zich beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het zetten van de eerste stapjes. Het kindje gaat uiteindelijk uit zichzelf lopen zodra de voeten in staat zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Op welke leeftijd dit is verschilt per kind.

Wanneer eerste babyschoenen kopen?

Zodra je kindje de eerste stapjes gaat zetten binnenshuis, bijvoorbeeld aan de hand of langs de meubels, houdt hij zijn tenen gekromd om meer grip te krijgen. Daarom is het beter om je kindje op blote voeten of antislip sokken te laten lopen zodat hij zijn voeten en tenen vrij kan bewegen en de spieren op de juiste manier ontwikkeld worden. Ook leert je kindje zijn voeten op de juiste manier afwikkelen.

Na een tijdje gaat je kindje gaat steeds meer zelfstandig lopen en meer op platte voeten staan in plaats van op de tenen. Wanneer hij 2 tot 3 weken zelfstandig loopt en ook naar buiten gaat is het een goed moment om de eerste babyschoenen te kopen. Babyschoenen geven namelijk extra steun, bescherming en zekerheid bij de eerste stapjes.

Babyschoenen
Babyschoenen

 

De kenmerken van goede babyschoenen

Als het moment daar is om de eerste schoenen voor je baby te kopen wil je natuurlijk weten waar je op moet letten. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

  • Ademend materiaal
    Kies voor schoenen van leer of suède. Dit materiaal is soepel, comfortabel en zorgt ervoor dat de schoenen ademen en de voeten van je baby afkoelen. Zo voorkom je zwetende babyvoetjes én het is beter voor de huid van je baby.
  • Flexibele zool
    Kies voor babyschoenen met een soepele, buigbare zool zodat de voeten van je baby zich zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Dit is goed voor de voetontwikkeling. Let er ook op dat er profiel of antislip onder de zool zit zodat ze niet uitglijden.
  • Pasvorm
    Het is belangrijk dat de eerste schoenen van je baby comfortabel zitten en een goede pasvorm hebben. Ze moeten stevig zijn rondom de hiel zodat de voetjes niet gaan schuiven. Daarnaast zorgt een stevige achterkant er voor dat de voeten recht staan en voorkom je dat je baby zijn enkels verzwikt.
  • Sluiting
    Kies voor een makkelijke maar goede sluiting. Omdat je baby nog niet echt meewerkt hebben onze babyschoenen een ruimte instap. Bijvoorbeeld elastische veters mét klittenband. Zo trek je de eerste schoentjes makkelijk aan en kun je ze tegelijkertijd goed aansnoeren zodat ze goed aansluiten.
  • Maat
    Babyschoenen mogen niet te krap zijn. Aan de zijkant van de voetjes moet nog ruimte zitten en ook bij de tenen moet voldoende ruimte zitten.

Meer tips? Lees dan onze blog kinderschoenen kopen: waar moet ik op letten ook eens!

Hoe babyschoenen meten?

De schoenmaat van je baby meten kan best lastig zijn. In onze winkels kun je terecht bij een kinderschoenenspecialist die de voeten van je baby opmeet. Je kunt het natuurlijk ook zelf thuis doen. Laat je baby, met sokken aan, op een vel papier staan en teken de omtrek van het voetje. Meet de afstand tussen de hiel en de grote teen. Op basis van het aantal centimeter kun je de schoenmaat van je kind achterhalen. Je leest hier alles over op onze voeten meten blog.

 

Voetlengte (CM) Schoenmaat kind  
9,4 - 10 cm 16  
10 - 10,7 cm 17  
10,7 - 11,4 cm 18  
11,4 - 12 cm 19  
12 - 12,7 cm 20  
12,7 - 13,4 cm 21  
13,4 - 14 cm 22  


Kindervoeten groeien razend snel. Controleer daarom regelmatig of de schoenen van je kind nog goed passen, en meet de voeten opnieuw op wanneer je nieuwe kinderschoenen koopt. Voor kinderen is het namelijk lastig om aan te geven wanneer hun schoenen te krap zitten. Hier lees je alles over op onze te kleine kinderschoenen blog.

 

 

Ook interessant voor jou