Kies een categorie
Home Blog Hoe leer je je kind veters strikken?

Hoe leer je je kind veters strikken?

Lees onze tips & trics en jouw kind kan binnen no-time zijn eigen veters strikken!

Leren veters strikken

Misschien wel het eerste diploma dat we zelf ooit behaald hebben: het veterstrikdiploma! Kun jij je nog herinneren hoe trots je was toen het eenmaal gelukt was en je het papiertje in handen had? Hoe leuk is het om je kind nu te kunnen helpen bij het leren strikken van zijn veters. Een echte mijlpaal! Maar wanneer is je kind er klaar voor? En hoe kun je je kind het beste leren veters strikken? Met deze tips en trics heeft hij het binnen no-time onder de knie.

Leeftijd: wanneer leer je je kind veters strikken?

Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Daarom bestaat er geen vaste leeftijd voor het leren van veters strikken. Op school wordt meestal in groep 1 of 2 begonnen met het oefenen van veters strikken en zijn kinderen gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar wanneer ze het onder de knie hebben.

Tip: let op de fijne motoriek van je kind en gebruik deze als een soort graadmeter om erachter te komen of hij er klaar voor is. Kinderschoenen zijn klein en de veters zijn kort. Best een priegelwerkje dus.  Wanneer je kind bijvoorbeeld goed tussen de lijntjes kan tekenen en figuren kan knippen is de kans groot dat het veters strikken ook gaat lukken.

Veters strikken in 5 simpele stappen

  1. Pak de veters met twee handen vast en leg de ene veter over de andere veter heen
  2. Haal één veter onder de andere door en trek de veters aan. Je hebt nu een knoop
  3. Maak van één veter een lus en draai de andere veter eromheen
  4. Trek de andere veter nu onder de lus door
  5. Pak beide lussen goed vast en trek er voorzichtig aan

 

Tips bij het oefenen met veters strikken

Zoals met alle andere vaardigheden kan het even duren voordat je kind het veter strikken onder de knie heeft. Een goede voorbereiding is het halve werk! Hieronder vind je een paar tips zodat het veters strikken oefenen leuk, leerzaam en makkelijker wordt.

  • Bereid je kind voor. Lees bijvoorbeeld verhaaltjes over veters strikken en vertel over het veterstrikdiploma dat hij kan verdienen. Zo heeft je kind een doel en weet hij goed waar hij het voor doet
  • Zoek versjes of liedjes op over veter strikken. Zo kan je kind alle stappen makkelijker onthouden
  • Gebruik je eigen schoenen om mee te oefenen. Deze zijn groter en de veters zijn langer. Dit oefent makkelijker voor je kind.
  • Gebruik twee verschillende kleuren veters, één aan elke kant. Zo ziet je kind het verschil beter
  • Ga achter je kind zitten terwijl je voordoet hoe je moet veter strikken. Op deze manier ziet hij het op dezelfde manier als wanneer hij het zelf zou doen. Wanneer je voor je kind gaat zitten ziet hij het in spiegelbeeld en dat is niet handig
  • Ga zittend oefenen omdat je kind het ook op deze manier zal doen wanneer hij zijn eigen veters gaat strikken
  • Oefen echt samen. Dus pak samen de veters vast, strik ze langzaam en herhaal het een paar keer
  • Wees enthousiast en heb geduld. Beloon je kind met de moeite die hij doet en niet perse met het resultaat. Oefening baart kunst dus herhaal het regelmatig
     

Is het na flink oefenen gelukt en kan jouw zoon of dochter zijn eigen veters strikken? Wat een mijlpaal, goed gedaan! Hoe leuk is het om ze dan te belonen met een paar stoere, nieuwe sneakers? Kunnen ze meteen vol trots aan de juf, hun vriendjes of opa en oma laten zien dat ze hun eigen veters kunnen strikken. Bekijk hier alle kinderschoenen voor jongens en meiden.

Is het jouw kind nog niet gelukt om zijn veters te strikken? Dat is helemaal niet erg! Ieder kind doet dit namelijk op zijn eigen tempo. Blijf rustig en regelmatig oefenen en tot die tijd los je het gemakkelijk op met elastische veters of klittenbandschoenen.

Veterstrikdiploma 

Download het diploma, print uit en vul in. Laat vol trots aan al je vriendjes en vriendinnetjes zien dat jij je veterstrikdiploma hebt behaald of hang hem aan een prikbord op je kamer!