Kies een categorie
Home Blog Leren schoenen onderhouden. Hoe doe je dat?

Leren schoenen onderhouden. Hoe doe je dat?

Met deze tips maak én houd jij je leren schoenen schoon

Leren schoenen zijn duurzaam, comfortabel én mooi. En precies dat laatste wil je zo lang mogelijk zo houden. Naast veel voordelen heeft leer ook nadelen. Het is namelijk kwetsbaar materiaal. Een krasje of een doffe plek zit in een klein hoekje.  Met het juiste onderhoud gaan je leren schoenen een leven lang mee en zien ze er altijd tiptop uit. Maar hoe moet je leren schoenen onderhouden? En hoe maak je leren schoenen schoon wanneer ze vies zijn geworden? We geven je een aantal tips zodat jouw leren schoenen er weer als nieuw uitzien en nog vele jaren meegaan!

Benodigdheden leren schoenen schoenmaken

  • Zachte borstel
  • Thee - of vaatdoeken
  • Zachte zeep of schoenschuim
  • Schoensmeer in de juiste kleur
  • Zachte uitpoetsborstel of droge doek

Stap 1. veters verwijderen

Begin met het verwijderen van de veters of eventuele gespen of riempjes. Zo voorkom je dat deze nat worden of er schoensmeer op terecht komt. Zijn de veters van je leren schoenen vies en kunnen ze ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Laat ze dan even weken in een sopje of stop de veters in een waszakje en was ze in de wasmachine. Versleten veters aan vervanging toe? Vervang ze dan voor een setje nieuwe veters.

Stap 2. leren schoenen schoonborstelen

Vuil is een boosdoener. Denk aan zand, modder of zoutresten in de winter. Het kan de vezels van leren schoenen beschadigen waardoor er scheurtjes ontstaan. Het is dus belangrijk om regelmatig het vuil van je leren schoenen af te borstelen. Gebruik een schoenborstel of zachte borstel en wrijf deze zachtjes over de schoenen en tussen de naden om vuil te verwijderen. Wrijf niet te hard en vergeet de zolen niet mee te nemen.

Stap 3. leren schoenen schoonmaken met een vochtige doek

Het ergste vuil is er af. Pak een schone theedoek en maak een sopje van warm water met milde zeep en wring de doek goed uit. Wrijf voorzichtig met de vochtige doek over je schoenen tot ze helemaal schoon zijn. Door je leren schoenen goed schoon te maken wordt het makkelijk om ze te behandelen met schoensmeer. Pak een schone doek en maak deze nat met alleen water. Verwijder hiermee de zeepresten.

Stap 4. Vlekken uit leren schoenen verwijderen

Zitten er (nog) vlekken of plekjes op de schoenen? Bijvoorbeeld door strooizout, olie of vetvlekken en zijn deze na stap 3 nog niet verdwenen? Dan kun je deze verwijderen met handige huis-tuin-en-keukenmiddelen.

Zoutvlekken uit leer verwijderen

Meng gelijke delen witte azijn met water. Pak een schone (thee)doek en dompel deze in het water-azijn mengsel. Veeg voorzichtig over de vlek en neem je schoenen daarna nogmaals af met een schone, vochtige doek.

Olie- en vetvlekken uit leer verwijderen

Hardnekkige vlekken verwijder je met talkpoeder. Breng met je vingers voorzichtig een beetje talkpoeder aan op de vlek en laat 3 uur inwerken. Zo wordt het olie of vet goed geabsorbeerd. Veeg na het inwerken de poeder weg met een zachte borstel.

Stap 5. schoenen drogen

Na het schoonmaken is het belangrijk om de schoenen goed te laten drogen. Doe dit aan de lucht en zet de schoenen niet in de buurt van de verwarming. Hierdoor kan leer hard worden of verkleuren.

Stap 6. schoensmeer aanbrengen

Zijn de schoenen goed droog? Breng dan een beetje schoensmeer in de juiste kleur aan op een schone, droge doek of een insmeerborstel. Wrijf voorzichtig en met kleine cirkeltjes over de schoenen en smeer goed uit. Let goed op dat je het schoensmeer niet aanbrengt op stukjes textiel of andere materialen. Op krassen en slijtplekjes moet je het schoensmeer extra goed aanbrengen. Laat vervolgens circa 5 minuten inwerken. Schoensmeer frist de kleur van leren schoenen op en zorgt ervoor dat het leer gevoed wordt waardoor het soepel blijft.

Stap 7. Leren schoenen insprayen

Jouw leren schoenen zijn weer schoon, yay! Nu wil je ze natuurlijk graag zo houden. Bescherm ze daarom met een water- en vuilafstotende spray.

Benodigdheden leren schoenen onderhouden en beschermen

  • Waterafstotende spray
  • Lederwax spray
  • Schoenspanners

Wij hebben een ruim aanbod leren schoenen voor damesheren en kinderen. Heb jij net een nieuw paar leren schoenen gescoord en wil je ze meteen dragen? Dat snappen we maar al te goed. Toch is het belangrijk om leren schoenen eerst te behandelen met een spray voor gebruik. Zo bescherm je ze tegen vocht, vuil en vlekken.  

Leren schoenen beschermen

Breng de water- en vuilafstotende spray vanaf 30 cm afstand gelijkmatig aan en laat het goed opdrogen. Het is belangrijk om de behandeling om de zoveel tijd te herhalen. Hier kun je ook een lederwax spray voor gebruiken. Deze voedt het leer en geef leren schoenen een lekkere opfrisbeurt!

Draag leren schoenen niet elke dag

Hoe verleidelijk het ook is; draag je leren schoenen niet elke dag. Hierdoor slijten ze sneller. De zolen krijgen veel te verduren en hebben de tijd nodig om weer terug te buigen in hun originele staat.

De functie van schoenspanners

Om je leren schoenen zo lang mogelijk mooi en schoon te houden is het verstandig om een schoenspanner te gebruiken. Deze houdt de vorm van je schoenen mooi maar daarnaast heeft het nóg een functie. Schoenspanners absorberen namelijk (transpiratie)vocht. Wanneer vocht in je schoenen blijft zitten kan het geen kant op en zal het uiteindelijk het leer beschadigen. Een schoenspanner is dus zeker geen overbodige luxe! Plaats de schoenspanner direct na het uittrekken in je schoenen.

Lees ook onze andere onderhoudstips;