Kies een categorie
Home Blog Hoe maak ik mijn sneakers schoon?

Hoe maak ik mijn sneakers schoon?

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van je (witte) sneakers

Na regen komt zonneschijn! Het heeft even geduurd, maar het mooie weer komt er nu toch écht aan. Hoogste tijd om je regenlaarzen op te bergen en je sneakers onder het laagje stof weg te halen. Doekje eroverheen en klaar… Of toch niet? Zijn jouw sneakers zo vies dat ze eigenlijk niet meer kunnen? Wacht dan even voordat je ze vervangt! Wij geven je een aantal tips en tricks om jouw favoriete sneakers nieuw leven in te blazen. Hoe maak ik mijn sneakers schoon? En hoe worden mijn witte sneakers weer stralend wit? Je leest het hier!

Sneakers schoonmaken

We beginnen met de veters. Je haalt ze uit je sneakers en verwijder het ergste vuil. Daarna stop je de veters in een waszakje in de wasmachine óf een mengsel van water en bleek. Even drogen en de kleur van je veters is meteen hersteld! Voordat je verder gaat met schoonmaken moet je natuurlijk weten van welk materiaal je sneakers zijn gemaakt. De schoonmaakmethode verschilt namelijk per materiaal.

Stoffen sneakers schoonmaken

Sneakers van stof (canvas) kun je het beste schoonmaken in een sopje met wasmiddel. Zijn ze erg vies? Dan dompel je de sneakers helemaal onder in het sopje en laat je ze even weken. Daarna poets je de vlekken weg met een tandenborstel. Alleen een paar kleine vlekjes? Dan borstel je deze goed uit met de tandenborstel. Spoel je sneakers goed af en laat ze aan de lucht drogen in een plekje uit de zon. Je kunt een prop papier zonder inkt in de schoenen stoppen zodat ze goed drogen. Leg je sneakers niet op de verwarming, dan kunnen ze krom trekken. Wil je ze in de wasmachine wassen? Lees dan eerst deze tips zorgvuldig door.

Suède en leren sneakers schoonmaken

In de loop van de tijd kan leer uitdrogen en wat stijver worden. Poets je sneakers daarom regelmatig met een reinigingsdoekje. Om de kleur weer op te frissen kun je ze insmeren met de juiste kleur of transparante schoencrème. Dit voedt het leer en maakt ze lekker soepel! In onze blog over leren schoenen onderhouden lees je alles over dit materiaal.

Suède is erg kwetsbaar. Het is daarom verstandig om je suède sneakers al te behandelen vóórdat je ze gaat dragen. Zijn ze toch vies geworden? Borstel het ergste vuil eraf en met een suèdeborstel en haal (vet)vlekjes weg met een suède gum. In onze blog over suède schoenen schoonmaken leggen we je in 4 simpelen stappen uit hoe je schoenen weer als nieuw worden! 

Witte sneakers weer wit maken

Ogen jouw ooit-zo-witte sneakers inmiddels meer grijs of geel in plaats van wit? Tijd om ze weer te laten stralen! Lees hier stap voor stap hoe jij je witte sneakers schoonmaakt.

Tip 1: veters schoonmaken

Haal de veters uit je sneakers en laat ze even weken om het ergste vuil alvast te verwijderen. Vervolgens stop je de veters in een waszakje in de wasmachine. Heeft dit niet geholpen? Neem een theelepel bleek (circa 5 ml) en meng dit met 100 ml water. Laat je veters hier minimaal 10 minuten in weken en spoel ze vervolgens goed uit. Draag hierbij handschoentjes en let op je kleding! Teveel gedoe? Een nieuw setje witte veters shop je makkelijk en snel in onze webshop.

Tip 2: witte sneakers schoonmaken met Sneaker White

Met onze sneaker white, die speciaal ontwikkeld is voor het opfrissen van je witte schoenen, zien je sneakers er in een handomdraai weer uit alsof ze net nieuw zijn! Hoe het werkt? Heel simpel: verwijder eerst het ergste vuil met een vochtige doek en laat je sneakers even drogen. Schud het busje met Sneaker White goed voor je het gaat gebruiken. De opbrengspons moet namelijk voldoende vloeistof hebben opgenomen voordat je het aan kunt brengen. Druk het sponsje kort in en breng de Sneaker White gelijkmatig aan. Met de spons op de flacon zijn beschadigde of verkleurde delen weer makkelijk bij te werken. Je kunt de sneaker white gebruiken op wit leer, suède, nubuck en textiel.

Hoe maak ik mijn witte sneakers schoon
Hoe maak ik mijn witte sneakers schoon

 

Tip 3: witte sneakers schoonmaken met tandpasta

Verwijder eerst het ergste vuil met een zachte doek of borstel. Maak je sneakers vochtig met een doek en breng met een tandenborstel (of je vingers) de witte tandpasta zonder gel aan op je sneakers. Laat het even intrekken en poets voorzichtig je sneakers schoon met de schuimende tandpasta. Tot slot veeg je de tandpasta weg met een vochtig doekje. Nog niet helemaal schoon? Herhaal de behandeling dan nog een keertje. Neem je sneakers af met een droge doek en laat ze even staan in een plekje uit de zon totdat ze helemaal droog zijn.

Tip 4: witte sneakers schoonmaken met zeep

Net terug van een festival of boswandeling en hangt het vuil nog aan je sneakers? Dan is deze methode het beste voor het schoonmaken van je witte sneakers! Verwijder het ergste vuil met een vochtige doek. Maak een zachte borstel of spons nat en voeg groene zeep of ossengalzeep toe. Borstel je sneakers goed maar zachtjes schoon en verwijder het schuim met een droge doek. Laat je sneakers daarna goed drogen in een plekje uit de zon.

Tip 5: witte sneakers schoonmaken met azijn

Dat azijn een wondermiddeltje is weten we allemaal. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken maar ook bij het schoonmaken van de badkamer of bij het bestrijden van onkruid. Maar ook hardnekkige vlekken op je witte sneakers kun je bestrijden met azijn! Giet een klein scheutje op een doek of keukenpapier en wrijf de plekken zachtjes af.

Tip 6: gele zolen weer wit maken

De zolen van je witte sneakers zijn heel gevoelig voor verkleuring van de zon en kunnen hierdoor geel worden. Verkleurde zolen zijn makkelijk schoon te maken met een scheutje citroensap gemengd met water of een watje met nagellakremover.

 

Nieuwe sneakers behandelen

Voorkomen is beter dan genezen! Heb je een paar nieuwe stappers gescoord? Dan wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi (of wit) houden. Daarom is het belangrijk om je sneakers goed te beschermen tegen regen en vuil. Met deze waterafstotende schoenspray hecht vuil zich moeilijker aan het materiaal van je schoenen waardoor het makkelijk te verwijderen is. Tevens beschermt deze spray tegen vocht. Om je favoriete schoenen langdurig waterdicht te houden, gebruik je de spray regelmatig. Even een extra laag aanbrengen en je bent weer klaar om de regen te trotseren. Want tja, het is dan wel voorjaar maar in Nederland is niets zo veranderlijk als het weer!

Heb jij je sneakers niet meer kunnen redden of ben je gewoon benieuwd naar meer? Bekijk de collectie sneakers voor dames, heren en kinderen!

Lees ook onze andere onderhoudstips;