Kies een categorie
Home Blog De functie van een skipully

De functie van een skipully

Wat het is en hoe je een skipully draagt lees je in onze blog!


Ga je op wintersport? Dan mag een goede skipully niet ontbreken bij je ski-outfit. Een skipully, ook wel skitrui of midlayer genoemd, is de tussenlaag tussen je (thermische) ondergoed en je ski-jas. De belangrijkste functie van de pully is het warm houden van je lichaam. Zo houdt het kou tegen, en warmte vast. Een skipully is dus een isolerende laag.

Hoe draag je een skipully?

Een skipully is een kledingstuk dat speciaal ontwikkeld is voor winter- of outdoorsporten. Je draagt een pully over je ondergoed, en onder je ski-jas. Het dragen van verschillende lagen is namelijk essentieel om je comfortabel te voelen op de piste. Zit je even bij te komen in het zonnetje, of ga je door naar de après-ski? Dan kun je gerust je ski-jas even uitdoen. Je skipully houdt je alsnog lekker warm.

Waar moet een goede skipully aan voldoen?

Een goede pully moet in elk geval aan de volgende eigenschappen voldoen:

  • Ademend
  • Vochtregulerend
  • Warmte-regulerend
  • Goede pasvorm

Ademend en vochtregulerend

Het is belangrijk dat je pully ademend en vochtregulerend is. Dit zorgt er namelijk voor dat transpiratievocht van je lichaam wordt weggevoerd, en zo niet in je kleding wordt opgenomen. Wanneer het materiaal van je pully niet ademend en vochtregulerend is zal hij nat gaan aanvoelen en krijg je het koud. Dat wil je natuurlijk niet wanneer je op de piste staat!

Warmte regulerend

Zoals we eerder aangaven is het warm houden van je lichaam de belangrijkste functie van een skipully. Dankzij de warmte regulerende werking van het materiaal wordt warme lucht gevangen tussen de vezels van de stof.  Dit zorgt ervoor dat je warm en comfortabel blijft in de kou.

Goede pasvorm

De pasvorm is heel belangrijk wanneer het om de isolerende laag (je pully) gaat. Je wilt op geen enkele manier in je bewegingsvrijheid beperkt worden wanneer je op de piste staat. Kies daarom voor een skipully die stretch bevat zodat hij comfortabel zit. Let er goed op dat je skipully niet te strak zit of te dik is, anders past hij niet goed onder je ski-jas. Tegelijkertijd moet je pully ook niet te wijd of los zitten, want dan kan er koude lucht binnen komen. Kies voor een exemplaar dat mooi aansluit om je lichaam, terwijl je nog wel vrij kan bewegen.

Bekijk alle skipully's online of kom langs in een van onze winkels.