Kies een categorie
Home Blog Wat is padel?

Wat is padel?

Alles over padel: van spelregels tot padelschoenen

Wat is padel?

Padel is een van de snelste groeiende sporten ter wereld en is de laatste tijd razend populair geworden in Nederland. Maar wat is het precies? Padel is eigenlijk een mix tussen tennis en squash. Het is een snelle actiesport waarbij je, naast kracht, ook punten kunt scoren met een goede strategie. Hierdoor is padel geschikt voor mensen van alle leeftijden op verschillende niveaus.

Hoe wordt padel gespeeld?

Padel wordt 2 tegen 2 gespeeld op een padelbaan van 10 bij 20 meter. Dit is ongeveer 1/3 van een tennisbaan. Het is een omsloten veld of kooi met glazen wanden. Een padelbal, gelijkend op een tennisbal, dient met een padelracket over het net op de speelhelft van de tegenstanders geslagen te worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel van padellen is om de tegenstanders te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna een van de wanden. Het is een dynamische sport, omdat de padelbal elke keer anders gaat!

De kenmerken van een padel baan

Een padelbaan is 10 bij 20 meter en wordt omgeven door (glazen) wanden en/of metalen omheiningen. Het hoogste deel van de muren is circa 4 meter en het laagste deel is 3 meter. De padelbaan wordt gescheiden door een net met een maximale hoogte van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkant. Een padelbaan bestaat meestal uit poreus beton, cement, hout of kunstgras.

Verschil tussen padel en tennis

De verschillen tussen padel en tennis zijn natuurlijk het speelveld, de afmeting van het veld, de rackets, ballen en speciale padelschoenen. Maar er is meer. Het grootste verschil  met tennis is dat de bal, met behulp van de (glazen) wanden, steeds weer terug het veld op stuitert waardoor je langere rally’s hebt. Daarnaast wordt padel vooral in dubbelspel gespeeld en vereist het iets minder fysieke inspanning ten opzichte van tennis.

Spelregels padel

Padel is een makkelijke sport om mee te beginnen. De spelregels van padel zijn dan ook erg simpel. We hebben de basis voor je op een rijtje gezet;

  • Je speelt met twee teams van twee personen
  • Je gebruikt dezelfde puntentelling als tennis
  • Elk punt wordt gestart met een onderhandse opslag en je krijgt hier 2 pogingen voor
  • De padelbal mag één keer op eigen helft stuiteren en één keer geraakt worden
  • De padelbal moet altijd eerst de grond van de tegenstander raken voordat deze de (glazen) wanden raakt
  • Het is toegestaan om de padelbal terug te spelen via een (glazen) wand op je eigen speelhelft

Punten winnen padel

Je wint een punt tijdens een van onderstaande situatie;

  • De tegenstander slaat de bal in het net
  • De padelbal stuitert twee keer op de grond op de speelhelft van de tegenstander
  • De tegenstander slaat de bal buiten het veld, buiten de kooi of tegen één van de wanden
  • De tegenstander slaat de bal via het hekwerk naar jouw speelhelft
  • De bal raakt een tegenstander

Punten verliezen padel

Bij onderstaande situaties wordt het punt als fout beschouwd;

  • De speler of het racket van de speler raakt het net of een deel van de speelhelft van de tegenstander
  • De bal wordt na een tweede keer stuiteren teruggeslagen
  • De bal raakt bij het terugslaan de wanden van de tegenstander zonder dat de bal eerst stuitert
  • De padelbal wordt twee keer door dezelfde speler geraakt in één beweging
  • De speler maakt twee servicefouten
  • De speler raakt zijn/haar medespeler of het padelracket van de medespeler

Welke schoenen heb je nodig voor padel?

Tijdens het padellen maak je veel bewegingen en bochten. Van snelle stops en sprints tot verticale bewegingen. Grip houden is daarom erg belangrijk. Padelschoenen hebben groeven in de zolen die wat dieper zijn ten opzichte van bijvoorbeeld tennisschoenen. Dit zorgt voor grip en stabiliteit. De zolen zijn wat stijver zodat je betere rotaties kunt maken. Het bovenwerk is wat zachter zodat het flexibel aanvoelt aan je voeten. Kortom; goede padelschoenen zijn belangrijk om grip te houden en blessures te voorkomen.

Padel rackets
Padel rackets

Het juiste padel racket

Om padel op een goede manier uit te oefenen is een padel racket van groot belang. Het juiste racket voelt comfortabel aan en je hebt er kracht en controle mee over de padelbal. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet;

  1. Ronde padel rackets: ideaal voor beginners. Dankzij het medium/lage gewichtsbalans voelen ze comfortabel in de hand.
  2. Druppel padel rackets: ideaal voor gemiddelde spelers. Dit is het meest populaire racket die een combinatie van kracht en controle bieden.
  3. Diamant padel rackets: ideaal voor gevorderde spelers. Ze hebben een topbalans, wat inhoudt dat het grootste deel van het gewicht wordt verdeeld weg van de grip en naar het bovenste deel 

Meer weten over welk padel racket het beste bij jou past? Lees dan onze padel racket blog.

Hopelijk ben jij na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte over de ins en outs van padel en kun je lekker van start gaan met spelen. Je shopt voordelig een complete padel uitrustig bij Scapino. Bekijk onze complete padelcollectie en speel de sterren van de hemel!