Kies een categorie
Home Blog Welk padel racket past bij mij?

Welk padel racket past bij mij?

Wat is een goed padel racket? Wij geven je een aantal tips!

Welk padel racket past bij mij?

Op zoek naar een padel racket? De keuze is reuze en het aanbod is divers. Wij helpen je graag met het kiezen van een goed padel racket dat perfect bij jou past en vertellen je waar je op  moet letten.

Waarom een padel racket?

Wanneer je padel speelt is, naast goede padelschoenen, het juiste padel racket van groot belang. Het lijkt op een beach tennis racket maar verschilt op punten zoals bladvorm en gewicht. Het juiste padel racket geeft je zelfvertrouwen op de padelbaan en het verbetert je prestaties. Het verkeerde racket hindert je spel en kan blessures veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Waar op letten bij het kiezen van een padel racket?

Waar je op moeten letten bij het kopen van een padel racket hangt af van meerdere dingen en verschilt per persoon. Het is belangrijk om na te denken over deze 4 punten;

  1. Het speelniveau en -stijl
  2. De bladvorm van het padelracket
  3. De balans van het padelracket
  4. Het gewicht van het padelracket

1. Speelniveau en speelstijl padel

Het speelniveau van padel wordt opgedeeld in beginner, gemiddeld en gevorderd. Ga jij voor het eerst padellen of ben je een professionele speler? Dan zit er logischerwijs verschil in welk padel racket goed bij jou past.

Daarnaast heeft ook de speelstijl invloed op het kiezen van het juiste padel racket. Sta je links of rechts, speel je verdedigend of aanvallend? Allemaal factoren die meespelen bij het maken van je keuze.

Padel racket beginners

Voor beginnende padel spelers is een padel racket met ronde vorm het meest geschikt. Dankzij de bladvorm en de positie van de sweetspot (de zone op het racket waar je de bal het beste kunt raken) is het gemakkelijk om veel ballen te raken en het spel snel onder de knie te krijgen.

Padel racket gemiddelde spelers

Voor gemiddelde spelers is een padel racket met druppelvorm (ook wel traanvorm genoemd) het meest geschikt. Dankzij de hogere sweet spot kun je harder slaan en heb je veel controle over de bal.

Padel racket gevorderden

Voor ervaren en gevorderde spelers is een padel racket met diamantvorm het meest geschikt. Dankzij de positie van de sweet spot kun je de bal met veel kracht naar de tegenstander slaan.

Padel rackets
Padel rackets

2. De bladvormen van padel rackets

De bladvormen van padel rackets worden opgedeeld in 4 categorieën. Elk type bladvorm is gemaakt voor een bepaald speelniveau of speelstijl.

  • Rond
  • Druppel/traan
  • Diamant
  • Hybride

Rond padel racket

Een padel racket met ronde vorm heeft een grote sweet spot in het midden van het racket. Ook is het oppervlak wat groter zodat je de bal makkelijk kan raken. De balans (het punt waarin het gewicht van het racket wordt verdeeld) zit laag in het handvat. Hierdoor is het racket gevoelsmatig licht en ben je wendbaar. Een rond padel racket is geschikt voor beginners.

Traan/druppelvorming padel racket

Een padel racket met traan/druppel vorm heeft een sweet spot op de bovenkant van het racket. Hierdoor kun je veel kracht zetten tijdens het slaan van de bal en geeft het je power tijdens het aanvallen. De balans zit middenin het racket. Dit zorgt voor een goede balans tussen kracht en beheersbaarheid. Een traan/druppelvorming padel racket is geschikt voor gemiddelde spelers en het meest populair.

Diamantvormig padel racket

Een padel racket met diamant vorm heeft een kleine sweet spot die op een hoger deel van het racket zit. Hierdoor kun je de bal harder slaan.  De balans zit in de kop van het racket (topzwaar) waardoor je maximaal kracht kunt inzetten maar wel iets minder wendbaar bent. Een diamantvormig padel racket is geschikt voor gevorderden. Als beginnend padelspeler is dit racket niet geschikt.

Hybride padel racket

Een hybride padel racket heeft de eigenschappen van zowel een druppel- en diamantvorm en biedt een mix van combinatie en kracht. Een padel racket met hybride vorm wijkt qua vorm af van bovenstaande rackets en is geschikt voor gemiddelde tot gevorderde spelers.

3. Balans padel rackets

Omdat er verschillende bladvormen zijn, verschilt ook de balans. De balans geeft aan waar het gewicht zich bevindt in het padel racket. De balans heeft invloed op je speelstijl en de mate van kracht waarmee je de ballen slaat.

Lage balans
Bij een lage balans bevindt het gewicht zich onderin het racket, dichtbij de grip die in je hand ligt. Hierdoor heb je veel controle tijdens het padelspel. Door de lage balans kun je iets minder kracht zetten tijdens het slaan van de bal. Je vindt lage balans terug in ronde padel rackets.

Medium balans
Bij een medium balans bevindt het gewicht zich in het midden het racket. Hierdoor is het racket in balans en heb je veel controle tijdens het slaan van de bal. Je vindt medium balans terug in ronde- en druppelvormige padel rackets.

Hoge balans
Bij een medium balans bevindt het gewicht zich bovenaan het racket, ver weg van de grip die in je hand ligt. Hierdoor voelt het racket wat zwaarder aan en kun je veel kracht zetten tijdens het slaan van de bal. Je vindt hoge balans terug in diamantvormige padel rackets.

4. Het gewicht van padel rackets

Rackets verschillen in gewicht.  Er wordt onderscheid gemaakt tussen zwaar (385-395 gram) en licht (365-375 gram). Beginners kiezen vaak voor een lichter racket en gevorderden voor een zwaarder racket. Wil je weten welk gewicht padel racket bij jou past? Houd dan onderstaande informatie aan;

  • Padel racket heren: 365-385 gram
  • Padel racket dames:335-370 gram
  • Padel racket kind: 300-340 gram

Hoe het gewicht wordt verdeeld is ook erg belangrijk. Dit kan de wendbaarheid en balans tussen controle en kracht namelijk beïnvloeden. Ben je een beginnend padelspeler? Dan raden we aan om verschillende rackets uit te proberen om te ontdekken welk gewicht het beste bij jou past.

Dikte van het padel racket

In de officiele spelregels van padel staat beschreven dat rackets niet dikker dan 3,8 cm mogen zijn. de meeste rackets hebben dan ook een dikte tussen de 3,6 en 3,8 cm.

Wat is een goed padel racket?

Iedere speler is anders. Het verschilt dan ook per persoon wanneer het ‘’een goed racket’’ is. Het padel racket is geschikt voor jou wanneer hij comfortabel in de hand ligt en niet zwaar aanvoelt. Je moet er makkelijk verschillende bewegingen mee kunnen maken terwijl het tegelijkertijd licht aanvoelt. Houd in elk geval bij het kiezen van het padel racket bovenstaande punten aan. Heb je vragen over onze padel rackets? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in een van onze winkels. Zo kun je het racket meteen even testen! Bekijk onze complete padelcollectie online. Wil je meer informatie over padel? Lees dan onze blog.