Kies een categorie
Home Landingspagina's Textielhergebruik

 

Bij Scapino geloven wij niet zo in verspilling. Waarom iets weggooien als je het ook weg kan geven? Je maakt er iemand anders blij mee en belast het milieu minder. Dat laatste vinden wij bij Scapino erg belangrijk. Wij zijn ons bewust van het feit dat de mode-industrie een behoorlijke impact heeft op het milieu. Daarom nemen wij deel aan het ReShare Retail Revolutie programma. Dit initiatief van het Leger des Heils gaat samen met (mode) retailers, producenten en ontwerpers de strijd aan om zoveel mogelijk kleding in te zamelen voor hergebruik en recycling in Nederland. Hoe dat gebeurt, lees je verderop.

 

Scapino zet stappen naar duurzaamheid

De afgelopen jaren zijn wij veel bezig geweest met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen wij onze ecologische voetafdruk verkleinen? Welke stappen kunnen we nemen? En wat kan er beter? Wij hebben in de loop van de jaren enkele grote veranderingen doorgevoerd en veel kleine aanpassingen gedaan.

Zo hebben wij 3.678 zonnepanelen geïnstalleerd op het hoofdkantoor en distributiecentrum in Assen en zijn wij sinds 2018 bezig met de overstap van het verwarmen met gas naar het verwarmen met waterpompen.

Ook werken wij steeds vaker samen met kleding- en schoenen distributeurs die op een duurzame manier artikelen produceren door bijvoorbeeld gerecycled materialen als katoen en polyester te gebruiken. Daarnaast gebruiken wij minder verpakkingen, maken we meer gebruik van gerecyclede dozen en gebruiken wij afbreekbare plastic zakken. 

Sinds 2018 zijn wij bovendien langzaamaan overgestapt naar LED verlichting in onze winkels. Alle kleine beetjes helpen. En ook jij kan eenvoudig jouw steentje bijdragen door jouw oude kleding, schoenen en textiel te doneren in de ReShare bakken.

 

Wat gebeurt er met jouw gedoneerde spullen?

Het korte antwoord is dat er heel veel goeds wordt gedaan met jouw gedoneerde spullen. Al het verzamelde materiaal wordt verstuurd naar een sorteercentra van het Leger des Heils in Nederland. Hier wordt het materiaal vervolgens gesorteerd op soort en kwaliteit.

Het ingezamelde materiaal wordt daarna weggegeven aan mensen in nood, verkocht tegen sociale prijzen in ReShare Stores, verkocht aan sorteerbedrijven en wat overblijft gaat naar textielrecycling partners van het Leger des Heils.

Met iedere kilo gedoneerde kleding wordt er zo’n 7.000 liter water en 3,4 kg CO2 bespaard. En met de opbrengst uit de textielinzameling worden mensen geholpen in nood, biedt het Leger des Heils mensen met een klein budget mooie en betaalbare kleding en creëert hiermee werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

 

Hoe, wat en waar doneren?

Doneren is heel eenvoudig. Je doet je oude spullen in een zak, neemt het mee naar een afleverpunt en doet deze in de ReShare bak. Bij Scapino vind je de ReShare bakken bij de kassa.

In de ReShare bakken is vrijwel alle tweedehandse kleding en textiel welkom. Het materiaal hoeft niet per se mooi of zo goed als nieuw te zijn. Wat niet herdraagbaar is, kan op een andere manier hergebruikt worden.

Wat je wel en niet mag doneren zie je in de afbeelding hieronder.

 

Bezoek de site van het Leger des Heils voor meer informatie over de ReShare bakken en de zorgorganisatie.