Kies een categorie
Home Blog Hoe (vaak) moet je zwemkleding wassen?

Hoe (vaak) moet je zwemkleding wassen?

Tips over het wassen van je bikini of zwembroek

De zon schijnt vaker, de temperaturen stijgen. De zomer staat voor de deur! Dat betekent ook dat er weer lekker gezwommen kan worden. In het zwembad, de zee of een natuurplas. Om zo lang mogelijk van je zwemkleding te kunnen genieten is het belangrijk om het met liefde te behandelen.

Vraag jij je af hoe je zwemkleding moet wassen? Of misschien wel hoe vaak je zwemkleding moet wassen en of dat in de wasmachine moet? Wij vertellen je alles over het wassen van jouw bikini, tankinibadpak of zwembroek!

Hoe vaak zwemkleding wassen?

Je hoeft je bikini, badpak of zwembroek niet elke keer na het zwemmen te wassen. Het is wel belangrijk om je zwemkleding goed uit te spoelen na ieder gebruik. Dit kun je gewoon doen met koud water onder de kraan. Zo voorkom je dat je zwemkleding verkleurt door zonlicht, chloor of zeewater.

Zit er een vlek in je zwemkleding? Bijvoorbeeld door zonnebrandcrème of zand van het strand? Dan is uitspoelen niet genoeg en moet je je badkleding wassen.

Hoe moet je zwemkleding wassen?

Hoe je zwemkleding het beste kunt uitwassen verschilt per soort. Zo is een bikini vaak van een ander soort stof gemaakt dan een zwemshort. Volg daarom altijd de instructies op het waslabel van je zwemkleding. Over het algemeen raden we altijd aan om je zwemkleding met de hand te wassen, en niet in de wasmachine. Zo heb je de minste kans op beschadigingen, verkleuringen of het risico op krimpen.

 

Hoe bikini wassen
Hoe bikini wassen

 

Hoe bikini wassen

Was je bikini of badpak met de hand in koud water (niet warmer dan 30 graden) met een wasmiddel of waspoeder wat geschikt is voor fijne was. Gebruik hierbij geen wasverzachter om te voorkomen dat je bikini of badpak verkleurt. Haal indien aanwezig en mogelijk de cups uit je bikini en wees voorzichtig met versieringen zoals kraaltjes. Doe je bikini nooit in de droger en wring het niet uit na het wassen. Hang je bikini niet aan de waslijn, maar leg het plat neer om de pasvorm te behouden. Laat je bikini of badpak na het wassen niet in de zon drogen.

 

Hoe zwembroek wassen
Hoe zwembroek wassen

 

Hoe zwembroek wassen

Ook je zwembroek of zwemshort kun je het beste met de hand in koud water wassen. Kies voor een wasmiddel dat geschikt is voor koude was, wring je zwembroek of zwemshort niet uit na het wassen en laat hem liggend drogend in plaats van aan de waslijn.

Tips beschermen en wassen zwemkleding

Je kunt zelf het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je badkleding lang meegaat. Houd rekening met onderstaande factoren en jij hebt voor meerdere zomers plezier van je bikini, badpak of zwembroek!

  • Douchen voor het zwemmen
    Douchen voordat je gaat zwemmen in het zwembad: wel zo hygiënisch! Maar het heeft nog een voordeel. Het water in een zwembad bevat chloor wat schadelijk kan zijn voor je zwemkleding. Onder de douche absorbeert je zwemkleding het schone water (zonder chloor). Zo vormt er een soort ‘’beschermlaagje’’ zodat er minder ruimte is voor chloor en andere chemische stoffen uit het zwembadwater.
  • Smeer je ruim van te voren in
    Ga je naar het strand of een openluchtzwembad? Dan is het belangrijk om je goed in te smeren zodat je niet verbrandt. Doe dit minimaal een half uur voordat je je zwemkleding aantrekt. Zo krijgt de zonnebrandcrème genoeg tijd om in te trekken op je huid en voorkom je vlekken en verkleuring van je bikini of zwembroek.
  • Draag oude zwemkleding
    Een dagje watersport op de planning?  Of ga je naar een waterpark waar veel glijbanen zijn? Dan raden wij aan om niet je nieuwste badkleding aan te trekken, maar te kiezen voor oude zwemkleding die eventueel vies mag worden. Daarnaast kan je zwembroek of bikinibroekje beschadigen door de ruwe oppervlakten van de glijbanen.

Wat je absoluut niet met je badkleding moet doen is het volgende;

  • Laat je zwemkleding niet opgerold liggen
  • Berg je zwemkleding niet nat op
  • Wring je zwemkleding niet uit
  • Was je zwemkleding liever niet in de wasmachine en ook niet in de droger om beschadiging te voorkomen
  • Laat je zwemkleding niet in de zon drogen om verkleuring te voorkomen
  • Ga altijd op een handdoek zitten om je zwemkleding te beschermen tegen ruwe oppervlakten
  • Laat je zwemkleding liggend drogen

Met Scapino ben jij helemaal klaar voor de zomer en blijft jouw badkleding mooi en schoon. Bekijk onze zwemaccessoires om er een onvergetelijke zomer van te maken! Ben jij juist nog op zoek naar zwemkleding? Bekijk de leukste items online.

Badkleding voor dames
Badkleding voor heren
Badkleding voor jongens
Badkleding voor meisjes
Badkleding kind