Kies een categorie
Home Blog RECCO®systeem: wat is het en hoe werkt het?

RECCO®systeem: wat is het en hoe werkt het?

Alles wat je wilt weten over het RECCO® reddingssysteem

 

De RECCO®-technologie zorgt ervoor dat je vindbaar bent voor professionele reddingswerkers. Bijvoorbeeld in geval een lawine of wanneer je verdwaald bent. Zo kun jij met een veilig gevoel op wintersport. We vertellen je er alles over in dit blog!

Wat is het RECCO®-systeem?

Nadat de Zweedse Magnus Granhed betrokken was geraakt bij een lawine heeft hij het RECCO®-systeem uitgevonden. Het is gericht op het sneller terugvinden van mensen die onder een lawine zijn gekomen, of verdwaald zijn geraakt.

De gepatenteerde RECCO®-technologie is een tweedelige systeem dat bestaat uit een actieve detector en een passieve reflector, en maakt je vindbaar voor reddingswerkers over de hele wereld.

Hoe werkt het RECCO®-systeem?

Het systeem bestaat uit twee onderdelen

  1. Reflector (door de gebruiker gedragen, verwerkt in je skiuitrusting)
  2. Detector (door de reddingsdiensten gedragen)

Hoe het werkt

  • De RECCO-detector zendt een gericht radarsignaal uit, zoals de straal van een zaklamp.
     
  • Wanneer het radarsignaal de RECCO-reflector raakt, wordt het teruggekaatst naar de detector en wordt de hulpverlener in de richting van het slachtoffer geleid.
     
  • Hoe dichter de detector bij de reflector komt, hoe sterker het teruggestuurde signaal. Hierdoor kan de hulpverlener uiteindelijk de locatie van het slachtoffer kan bepalen.

De detectoren worden ook vanuit de lucht gebruikt om grote gebieden snel te scannen op zoek naar vermiste personen.

RECCO-reflector en RECCO-detector

De RECCO-reflector is een reflectieplaatje dat door jezelf gedragen wordt. Het is geïntegreerd in je schoenen, skikleding of skihelm. Het reflectieplaatje werkt niet op batterijen en kan dus niet onverwacht stoppen met het afgeven van een signaal. Het plaatje bestaat uit een afgestemde dipoolantenne waarvan de twee delen onderling door middel van een diode zijn verbonden. RECCO-reflectoren zijn ontworpen om een ​​leven lang mee te gaan en verouderen of verslijten niet. Als ze niet mechanisch beschadigd zijn, gaan ze voor altijd mee.

De RECCO-detector is bedoeld voor mensen van het reddingsteam en zendt sterke radiosignalen naar de reflector toe. De diode in de reflector zorgt voor frequentieverdubbeling. De reflector die jij draagt ontvangt en kaatst de signalen van de detector terug, zodat degene die het zoekapparaat bemant jou kan lokaliseren en hulp kan sturen.

Door de lucht is het bereik van het RECCO®-systeem 80 meter, en door een sneeuwdek 20 meter. Bij een reddingsoperatie zoeken reddingsteams in strips van 20 meter breed. 10 meter links, en 10 meters rechts om er zeker te zijn dat ze niets missen.

RECCO jas en broek

Hedendaags werken meer dan 800 reddingsdiensten met het RECCO®-systeem. Veel merken hebben het reflecterende plaatje verwerkt in onder andere hun skikleding en accessoires. Zo ook bij Scapino. Je vindt in onze collectie verschillende RECCO-jassen en RECCO-broeken.

De RECCO®-technologie is een goede aanvulling (en dus geen vervanging) op de 3-eenheid: lawinepieper, schep en sonde. Draag deze dus altijd bij je! Bekijk de complete skicollectie met RECCO®-technologie online.