Kies een categorie
Home Blog Gymschoenen kopen: hier moet je op letten

Gymschoenen kopen: hier moet je op letten

Waar moet een goede gymschoen aan voldoen? Je leest het op onze blog!

 

Heeft je kind gymles op school of bij de lokale sportvereniging? Dan is het belangrijk om goede gymschoenen te dragen. Vraag jij je af waar een goede gymschoen aan voldoet, of waar je op moet letten bij het passen en kopen van gymschoenen? Wij vertellen je er alles over in onze blog!

Waar moet een gymschoen aan voldoen?

Met een gymschoen moet een kind allerlei activiteiten en bewegingen kunnen doen. Van klauteren op het klimrek tot rondrennen bij een potje apekooi. Het is dus belangrijk om een speciale sportschoen voor gym te kiezen. Deze zijn specifiek ontworpen voor zaalsporten (zoals schoolgym dus) en bieden je kind zo optimale ondersteuning, comfort en grip.

Een goede gymschoen voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Non-marking zool
    Gymschoenen moeten lichte zolen hebben. De meeste schoenen hebben daarom een witte zool. Zwarte zolen of andere zolen die niet voor zaalsporten geschikt zijn laten namelijk (zwarte) strepen achter in de zaal en dit is niet de bedoeling.
     
  • Profielzool of antislipzool voor grip
    Om te voorkomen dat je kind uitglijdt of gaat schuiven tijdens het bewegen, is het belangrijk om te kiezen voor een goede profielzool of antislipzool. Zo heeft je kind goede grip op de ondergrond goed en voorkomt het ongelukjes.

    Voor hele jonge kinderen is het, in verband met de psychomotorische ontwikkeling, eigenlijk het beste om op blote voeten te lopen. Dit helpt ze bij het leren van het loopgevoel. De voetzenuwen bepalen namelijk hoe het lichaamsgewicht verdeeld moet worden om te zorgen voor een goede balans.

    Een goede gymschoen voor jonge kinderen moet dus voldoen aan het ‘’blote voeten gevoel’’. Kies in dit geval voor een gymschoentje met een dunne, zachte zool. Bijvoorbeeld een balletschoen. Zo kunnen jonge kinderen hun evenwicht, coördinatie en motoriek ongehinderd ontwikkelen.
     
  • Lichtgewicht en flexibel
    Een goede gymschoen is licht van gewicht en flexibel, zodat je kind vrij kan bewegen tijdens het gymmen of sporten. Flexibele zolen zijn erg belangrijk. Een harde, onbuigzame zool belemmerd het bewegen én kan leiden tot een verkeerd looppatroon bij je kind.
     
  • Sluitgemak
    Een goede schoen voldoet aan een makkelijk sluiting. Bijvoorbeeld klittenband of elastiek. Dit type sluiting kan zelfstandig door je kind gebruikt worden. Handig wanneer je kind nog geen veters kan strikken of niet heel snel is met het omkleden.

Waar moet je op letten bij het kopen van gymschoenen?

Bovenstaande kenmerken zijn belangrijk bij het kiezen en uiteindelijk kopen van de gymschoenen voor je kind. Kies dus voor een gymschoen met witte zool (of een andere kleur die niet afgeeft) die een goede grip biedt, lichtgewicht en flexibel is en beschikt over een makkelijke sluiting zoals klittenband of elastiek.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je de juiste maat kiest. Kindervoeten groeien vaak supersnel. Check daarom altijd van te voren welke maat je kind nodig heeft, ookal is het nog maar kort geleden dat je nieuwe schoenen voor hem hebt gekocht.

Ook verschilt de maatvoering nog wel eens per merk. Ga dus nooit automatisch van een maat uit maar laat je kind de schoenen altijd passen. Benieuwd hoe je de schoenmaat van je kind moet achterhalen? Lees dan onze blog over voeten meten.

Bekijk online alle gymschoenen voor jongens en gymschoenen voor meisjes of kom langs in een van onze winkels.