Kies een categorie
Home Blog Wat is waterkolom?

Wat is waterkolom?

Alles over de betekenis van waterkolom en waterdichtheid

Wat betekent waterkolom?

Je hebt de term waterkolom ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Bij een jas, backpack of zelfs een tent.  Zo ook bij onze ski-jassen, skibroeken en outdoorkleding. Maar wat betekent waterkolom nou eigenlijk? En wat zegt de waterkolom over de waterbestendigheid? Je leest er alles over in dit blog!

Waterbestendigheid in millimeters

De waterkolom geeft aan hoe waterbestendig de stof van een jas of broek is en in welke mate je een flinke sneeuw- of regenbui goed kan doorstaan. De klasseringen rondom waterbestendig materiaal worden aangeduid in millimeters. Hoe hoger het getal, hoe hoger de waterbestendigheid en hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. De waterkolom zegt iets over het aantal mm waterdruk dat de stof kan verdragen per vierkante meter.

Hoe komt de waterdichtheid tot stand?

De stof wordt getest door middel van een buis, ook wel kolom genoemd. Deze wordt op het materiaal geplaatst en hier wordt vervolgens water ingegoten. Begint het materiaal bij 3.000 mm water te lekken? Dan krijgt de stof een waterkolom van 3.000 mm wat betekent dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water.

Waterkolom 3.000 MM

Ga je een fijne herfstwandeling maken in het bos? Dan is een softshell jas met een 3.000 mm waterkolom ideaal! Zo blijf je lekker warm én droog bij een onverwachtse regenbui. Naast een goede waterkolom zijn de 3.000 mm waterkolom jassen winddicht, ademend en warmte regulerend. 

 

Waterkolom 8.000 MM

Ga jij op wintersport? Of ligt er sneeuw in Nederland en ga je er lekker op uit? Dan is een ski-jas of skibroek met een 8.000 mm waterkolom een goede keuze. De ski-jassen en skibroeken met 8.000 mm waterkolom houden je warm op de piste en droog bij een sneeuw- of regenbui.

Waterkolom 10.000 MM

Met een 10.000 mm waterkolom jas en broek ga jij goed voorbereid de winter in of de piste op! Doordat de stof een hoge waterdruk aankan is een flinke sneeuwbui geen probleem en kun je onbezorgd genieten van je wintersport. Even rusten na een flink stuk skiën? Door de 10.000 mm waterkolom kun je met een gerust hart neerploffen in de natte, koude sneeuw. De stof is zo waterbestendig dat je onderkleding niet nat zal worden.