Kies een categorie
Home Blog Welke schaatsen heb ik nodig?

Welke schaatsen heb ik nodig?

Alle type schaatsen op een rij

Welke schaatsen heb ik nodig?

Menig harten gingen afgelopen week sneller kloppen bij het zien van de weersvoorspelling: kou, kou en nog eens kou! De bijbehorende vorst zorgt meteen voor de eerste schaatskriebels. Vooral toen de kleine vijvers en plassen buiten zichtbaar een laagje ijs vertoonden. Het is misschien nog een beetje vroeg, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn wanneer het eenmaal zover is! Schaatsen is voor zowel jong en oud leuk én gezond. Lekker in de buitenlucht je energie kwijt en daarna opwarmen bij de kachel met een warme choco. Maar welke soorten schaatsen zijn er nou allemaal precies? En welke schaatsen passen dan het beste bij jou?

Verschillende type schaatsen

In dit blog lees je alles over verschillende type schaatsen. Of je nu iemand bent die lekker met vrienden gaat schaatsen op de lokale ijsbaan , óf misschien wel als professional de baan opstapt: voor elke soort schaatser is er logischerwijs een ander type schaats die aansluit bij de verschillende doeleinden. Voor iedereen is er wat wils! Zo vind je in onze collectie;

Ook geven we je een aantal tips en tricks waarmee je je goed kunt voorbereiden op het schaatsen en waar je rekening mee moet houden tijdens het schaatsen. Naast plezier is veiligheid tenslotte ook heel belangrijk!

Noren

Rijd jij graag lange afstanden en houd je wel van een beetje snelheid? Dan zijn noren schaatsen perfect voor jou! Deze schaatsen zijn te herkennen aan de extra lange ijzer waarmee je langere slagen kunt maken. Van dit type schaatsen worden er twee onderverdelingen gemaakt, namelijk hoge en lage noren.  Lage noren zijn ideaal voor zowel beginnende als gevorderde schaatsers. Doordat de lage noren stabieler zijn heb je minder kans dat je enkels naar binnen klappen. Hierdoor heb je minder snel vermoeide voeten aan het einde van de tocht. Lage noren worden hierdoor ook vaak gebruikt op natuurijs. De hoge noren worden ten opzichte van de lage noren vaker gebruikt op kunstijsbanen en je bereikt makkelijker hoge snelheden en scherpe bochten met dit type noren. Hierdoor zijn de hoge noren geschikter voor de gevorderde schaatser.

Noren zijn door de lange, rechte ijzers minder tot niet geschikt voor andere doeleinden zoals ijshockey, shorttrack of kunstschaatsen.

IJshockeyschaatsen

Er wordt vaak gedacht dat ijshockeyschaatsen ook echt alleen bedoeld zijn voor tijdens het ijshockeyen. Dit is echter niet waar! Tuurlijk worden ze, zoals de naam ook aangeeft, veelvoudig gedragen door ijshockeyspelers, maar daarnaast zijn ze ook geschikt voor de recreatieve schaatser. IJshockeyschaatsen hebben korte, dikke ijzers met een sterke ronding waardoor ze lekker wendbaar zijn. Ook zijn de schaatsen stabiel en worden de enkels goed ondersteund. Hierdoor kun je in korte tijd super veel snelheid maken en beweeg je vloeiend over het ijs. IJshockeyschaatsen worden vaak gedragen door beginners en kinderen.

Ga je dus voor het eerst het ijs op? Dan is dit type schaats een geschikte keuze! Tip: groeien de voeten van jouw kinderen ook zo snel, en vind je het zonde om elk jaar weer nieuwe schaatsen te kopen? Dan zijn deze verstelbare ijshockeyschaatsen van Nijdam een goede uitkomst.

ijshockeyschaatsen

 

Kunstschaatsen

Beweeg jij je graag sierlijk over het ijs? En wil je indruk maken op je vrienden door het maken van indrukwekkende sprongen en pirouettes? Dan zijn kunstschaatsen waarschijnlijk de beste keuze voor jou! Om wendbaar en snel op het ijs te bewegen zijn de ijzers kort, rondgevormd en hol geslepen. Bij de punt bevinden zich zaagvormige tanden die hulp bieden bij het maken van pirouettes en sprongen, maar ook wanneer je snel wilt afzetten of spinnen. Kunstschaatsen hebben vaak een verharde enkelzool voor goede ondersteuning. Zie jij jezelf al mooie kunstjes uithalen op het ijs? Dan zijn deze kunstschaatsen echt iets voor jou. Dit type schaats heeft een harde schoen voor optimale steun en een comfortabele, extra warme binnenschoen!

Glij-ijzers

Ook de kleintjes mogen natuurlijk niet achterblijven tijdens de ijspret! De eerste keer op het ijs is altijd een beetje spannend (oei, glad!) en kinderen zijn vaak nog wat onzeker. Daarom kun je kinderen het beste leren schaatsen op glij-ijzers. Dit zijn dubbele schaatsen die veel stabiliteit geven zodat ze op een veilige manier wennen aan het glibberige ijs.  Glij-ijzers zijn eenvoudig om te binden om de eigen schoenen met handige, stevige bandjes zodat je lekker snel het ijs op kunt! Doordat kindjes hun eigen schoenen blijven dragen is de kans op blaren ook minder groot. Win-win! Deze glij-ijzers van Zandstra zijn verstelbaar in maat en groeien daarom mee met de voeten van je kind zodat je er langere tijd van kunt genieten!

(Semi) Softboot of hardboot

Naast verschillende type schaatsen zijn er ook verschillende soorten schoenen. Het verschil in schoenen zit hem met name in de mate van ondersteuning van de voeten.

  • Softboot schaatsen hebben een zachte, comfortabele schoen die veel bewegingsvrijheid bieden. Hierdoor kun je beter diepzitten, maar heb je wel wat minder steun aan je voeten.
  • Een schaats met semi-softboot heeft een harde buitenschoen die vaak gemaakt zijn van kunststof en een aparte binnenschoen. De semi-softboot geef wat meer steun aan de voeten ten opzichte van de softboot schoen, maar geeft nog wel voldoende bewegingsvrijheid.
  • Een schoen die uit één stuk kunststof gegoten is, wordt een hardboot genoemd. Schaatsen met een hardboot geven extra veel stevigheid aan de voeten en vangen eventuele klappen goed op. Het type hardboot zie je daarom ook veel terug bij ijshockeyschaatsen.

Tips voordat je het ijs op gaat

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk hartstikke leuk. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken om je eigen veiligheid én die van anderen te waarborgen. Allereerst moet de ijsdikte gecontroleerd worden. Is deze dunner dan 8 cm? Dan wordt het als onveilig gezien en is het dus niet verstandig om te gaan schaatsen op het natuurijs. Ook wanneer er sneeuw op het ijs ligt, kun je niet gaan schaatsen. Mocht het wel dik genoeg én sneeuwvrij zijn, ga dan nooit in je eentje het ijs op en zeker niet wanneer het donker is. Kleed je warm aan zodat je goed beschermt bent tegen de kou en wind. Goede handschoenen en een warme muts mogen zeker niet ontbreken!

Tips voor tijdens het schaatsen

Het is belangrijk om voldoende afstand van anderen te houden. Zo heb je voldoende tijd om nog uit te wijken wanneer er een onverwachte opstopping of valpartij plaatsvindt. Daarnaast is het verstandig om altijd met de stroom mee te schaatsen, in plaats van er tegenin, om botsingen te voorkomen.  Bij bruggen, riet of overhangende takken van bomen is het ijs vaak onveilig omdat er wakken kunnen zijn. Hier moet je dus goed op letten. Let daarnaast ook op eventuele scheuren in het ijs. Probeer zoveel mogelijk dwars met je schaatsen over de scheuren heen te gaan om vallen of vasthangen te voorkomen.

Goed voorbereid het ijs op

Heb jij kunnen kiezen welke schaatsen het beste bij jou passen? En de tips goed bekeken? Dan kun jij goed voorbereid het ijs op en lekker gaan schaatsen! Bekijk snel onze collectie schaatsenwinteraccessoires en thermokleding.