Kies een categorie
Home Blog Hoe begin je met hardlopen?

Hoe begin je met hardlopen?

Tips voor het opbouwen van hardlopen

 

En toen was het alweer 2023! Bij een nieuw jaar horen goede voornemens, hoe cliché het ook is. Wil jij je conditie verbeteren, meer gaan bewegen en beginnen met hardlopen? Goed bezig! Wij geven je een aantal belangrijke tips en trics voor het beginnen met hardlopen voor een goede start en veel kilometers.

Hoe begin je met het hardlopen?

Op internet vind je eindeloos veel informatie over hoe je het beste kunt beginnen met hardlopen. Dat kan soms best verwarrend zijn. De wil om te gaan hardlopen is er, en dat is een goed begin! Maar loop niet te hard van stapel. Bouw het hardlopen rustig op en doseer je trainingen om blessures te voorkomen. Stel realistische doelen en maak een plan met een hardloop trainingsschema. Neem ook genoeg rust om je lichaam te laten herstellen en misschien wel het allerbelangrijkste: koop goede hardloopschoenen!

 

Hardloopschoenen
Hardloopschoenen

 

Goede hardloopschoenen

Tijdens het hardlopen worden je voeten belast en vangen ze schokken op. Ga daarom voordat je begint met trainen op zoek naar de perfect trainingsschoenen. Goede hardloopschoenen zijn niet altijd even goedkoop maar wel een goede investering omdat ze bijdragen in het blessurevrij kunnen hardlopen. Maar wat zijn nou goede hardloopschoenen? Hardloopschoenen moeten comfortabel zitten om blaren en pijnlijke voeten te voorkomen. Daarnaast hebben een aantal factoren zoals je gewicht en looppas invloed op het soort schoen. Vraag daarom advies aan een deskundige in de winkel of doe je eigen research voordat je overgaat op een aankoop. De hardloopschoenen van Asics met GEL ™ technologie zorgen voor uitzonderlijke demping die je voeten en gewrichten zal beschermen tegen de impact van het hardlopen. Daarnaast hebben ze een ondersteunende structuur en ademend materiaal aan de bovenkant waardoor je voeten niet oververhit zullen raken.

Hardloopkleding
Hardloopkleding

 

Functionele hardloopkleding

Wat is goede hardloopkleding? Ten eerste moet het natuurlijk comfortabel zitten zodat je niet beperkt wordt tijdens het hardlopen. Daarnaast is functionele hardloopkleding gemaakt om zweet af te voeren en heeft de stof een ademend vermogen. Zo blijf je lekker koel als het warm is, en warm als het koud is. Door de juiste ademende sportkleding te dragen blijf je op temperatuur en verspil je geen energie aan het afkoelen en opwarmen van je lichaam. Let er goed op dat je je niet té warm kleedt omdat je lichaamstemperatuur ook stijgt tijdens het hardlopen.

Twijfel je omdat je net gaat beginnen met hardlopen en ook nog veel wandelt tussendoor? Kies dan voor het lagen systeem. Het gebruiken van laagjes is beter dan bijvoorbeeld een dikke jas. Deze vermindert je bewegingsvrijheid en door het gebruik van laagjes kun je nog wat uittrekken wanneer het te warm wordt tijdens het hardlopen.

Hardloopkleding winter

Wanneer je net begint met hardlopen en nog veel wandelt moet je je wat warmer kleden dan iemand die een gevorderde hardloper is. Ook moet je jezelf in de wintermaanden beschermen tegen de kou. Winter hardloopkleding bestaat uit drie lagen die er voor zorgen dat je niet afkoelt

  1. Basislaag: draag een thermoshirt die aansluit op de huid. Deze dient voor het afvoeren van vocht. Zo blijf je droog en voorkom je afkoeling tijdens het hardlopen.
  2. Tussenlaag: draag een pully of sport shirt met lange mouwen over je thermoshirt. Deze beschermt je tegen de kou van buitenaf en energieverlies is hierdoor gering. De tussenlaag heeft een isolerende functie en zorgt er voor dat vocht nog beter wordt afgevoerd.
  3. Buitenlaag: draag tot slot een hardloopjack of trainingsjas die je beschermt tegen de koude wind of regen. Wind heeft namelijk een grote invloed op je temperatuursbeleving.

Naast comfort en kwaliteit is ook veiligheid belangrijk. In onze collectie vind je hippe dames hardloopkleding en hardloopkleding voor heren met reflecterende accenten zodat je goed opvalt.

Hardloopaccessoires
Hardloopaccessoires

 

 

Hardloop verlichting

Met schoenen en kleding ben je er nog niet. Ook hardloopaccessoires mogen niet op je checklist ontbreken. Denk aan een hardloopmuts en handschoenen in de winter of een sportarmband zodat je je telefoon bij de hand hebt en je favoriete muziek kunt luisteren tijdens het hardlopen. Last but not least: hardloop verlichting! Wanneer je gaat hardlopen in het donker kun je sportarmbanden met ledverlichting of een reflecterend hardhoophesje dragen zodat je goed opvalt in het verkeer.

Hardlopen opbouwen met een hardloopschema

De basis qua hardloopschoenen, -kleding en -accessoires is duidelijk. Maar nu komt de volgende vraag; hoe bouw je het hardlopen op? Het is handig om daar een App of hardloopschema voor te gebruiken zodat je doelgericht te werk kunt gaan en het hardlopen rustig op kunt bouwen. Begin altijd met een warming up waarbij je rekoefeningen doet en circa 6 minuten rustig jogt. Eindig altijd met een cooling down waarbij je 2 minuten rustig jogt en eventueel nog wat rekt. Doe het altijd op je eigen tempo en let goed op je ademhaling.

Hardloopschema voor beginners

Met dit hardloopschema loop je vier weken lang, drie dagen per week hard. Na een aantal loopsessies zal je merken dat je conditie erop vooruit gaat! Loop zoveel mogelijk ontspannen en rechtop. Neem korte passen en kijk recht vooruit op een punt zo’n 15 meter voor je. Probeer vlak voor je hardlooptraining geen grote maaltijd meer te nuttigen.

 

 

Hardloopschema voor beginners+

Heb je het beginnersschema af en beviel dit goed? Dan kun je een stapje extra zetten met het beginners + hardloopschema. Ook hierbij loop je vier weken lang, drie dagen per week. Verspreid je runs over de gehele week, bijvoorbeeld op maandag, woensdag en zaterdag.

 

 

Bekijk hier onze volledige hardloopcollectie. Heb je vragen of wil je advies? Kom dan langs in één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice.