Kies een categorie
Home Klantenservice Over Scapino Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een schoen lijkt misschien een eenvoudig product; zooltje en stukje leer en klaar. De praktijk is anders: een schoen bestaat uit wel 50 onderdelen, het grootste deel wordt met de hand gemaakt en gaat soms de halve wereld over in een boot. Wij maken damesschoenen, herenschoenen, kinderschoenentassen, dameskleding, herenkleding, kinderkleding en accessoires sinds 1974 en hebben inmiddels miljoenen producten gemaakt en verkocht.

We hebben daarmee inzicht in de voorspelbaarheid van modetrends, eerlijke prijzen en goede fabrieken. Bij Scapino zijn we ons heel bewust van de wereld om ons heen; de wereld binnen onze winkels, de wereld van onze klant, lokaal in Nederland en ook in de productielanden soms helemaal aan de andere kant van de wereld. Wij verbeteren continu, waar nodig, de impact die wij hebben op mens, de samenleving en het milieu. 

Verbeteren arbeidsomstandigheden

Wij werken samen met leveranciers over de hele wereld aan het ontwerpen, produceren en vervoeren van onze schoenen. Zij zijn met name gevestigd in Europa en in het Verre Oosten. We streven naar een open en transparant contact met deze leveranciers om zo samen te werken aan een verbetering van de arbeidsomstandigheden, daar waar nodig. Met veel leveranciers werken we al heel veel jaar samen. 

Veilige producten vrij van schadelijke stoffen

Onze producten worden gemaakt van zowel natuurlijke (denk aan katoen en leer) als synthetische materialen (denk aan kunstleer). Tijdens de productie van materialen voor schoenen en kleding zijn er veel hulpstoffen nodig zoals verfstoffen, UV stabilisatoren (zodat de materialen niet verkleuren in de zon), lijm en fixeermiddelen (zodat de print op het T-shirt goed blijft zitten). Samen met onze leveranciers testen wij onze producten op verschillende stoffen. 

Voor iedereen, met een klein en groot budget

Schoenen en kleding behoren, net als onderdak en eten, tot onze basisbehoeften. Ze kunnen wel een behoorlijk deel van het budget innemen. Onze schoenen zijn zo bedacht dat ze betaalbaar blijven voor iedereen. Bij ons sportmerk Dutchy bijvoorbeeld ontwerpen wij mooie functionele sportschoenen al vanaf € 9,99.

Het loont ook voor de mensen met een groter budget, omdat je betaalt voor het product en niet voor de gebakken lucht. Voor mensen met voetklachten hebben we comfort diabetes schoenen, die bij de speciaalzaak zeker 3 x zo duur zijn. Wij maken namelijk heel veel schoenen en kunnen daarmee goed prijzen onderhandelen.

Werk-leerbedrijf Alescon: een mogelijkheid i.p.v. een beperking

Er bestaat al sinds 2000 een samenwerkingsverband tussen het werk/leerbedrijf Alescon en Scapino. Gedurende deze tijd heeft Scapino haar inpakwerkzaamheden uitbesteed bij Alescon. Beide bedrijven hopen deze succesvolle samenwerking lange tijd te kunnen voortzetten. Het hebben van een reguliere baan buiten Alescon heeft voor veel medewerkers een grote meerwaarde, vaak hebben zij hard gewerkt om dit doel te bereiken.

Scapino is bontvrij

Scapino heeft in 2011 de bontvrij verklaring van de stichting Bont voor Dieren ondertekend. Bont levert al meer dan 30 jaar verhitte discussies op (er zijn fanatieke voor- en tegenstanders). Wij hebben ervoor gekozen voor uitsluitend imitatiebont omdat wij niet willen bijdragen aan dierenleed. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zorgen mensen wel goed voor hun dieren. Maar te vaak is dat niet het geval. Het is ook niet nodig, echt bont. Over smaak valt misschien niet te twisten (of juist wel) maar tegenwoordig is imitatiebont zeker zo mooi. Mooier nog vinden wij, als het niet bijdraagt aan dierenleed.

Waarom dan wel leer?

Ook dit kan (net als bont) verhitte discussies opleveren. We verkopen echt leer. Leer is een bijproduct van de vleesindustrie, oftewel een afvalproduct. Koeien worden niet gehouden voor hun huid maar voor de vlees- en zuivelindustrie. Zolang er vlees en zuivelproducten worden gegeten, zijn er huiden van koeien, schapen en varkens. Of je gooit deze huiden weg, of je maakt er leer van, even heel simpel gezegd.

Sommige mensen kiezen heel bewust voor producten zonder echt leer of andere dierlijke materialen. Voor hen is er een ruim assortiment synthetische schoenen, gemaakt van niet-dierlijke materialen (bijvoorbeeld van PU, dat de afkorting is van polyurethaan) en textiel (polyester, katoen en canvas).
 
Als de dieren zijn geslacht, wordt het vlees verwerkt en wordt de huid gebruikt om leer van te maken. Onze droom is dat alle dieren die gebruikt worden voor ons leer een fijn leven hebben gehad en op de juiste manier zijn geslacht. Van blije koeien dus.

Natuurvriendelijke inlegzolen

Bij Scapino verkopen we natuurvriendelijke inlegzooltjes van PSB. De producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en op  een duurzame manier geproduceerd. Gezond voor je voeten en goed voor het milieu. Er zijn verschillende soorten zooltjes verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inlegzool van kurk met katoen voor een juiste pasvorm, een inlegzool tegen de kou van wol of juist een zool die je voeten droog en fris houdt van geitenhaar. Of een ondersteunende inlegzool van kokosvezels die is ontworpen met hulp van podotherapeuten en orthopedische schoenmakers.

Scheiding van plastic en papier

In onze winkels en in het distributiecentrum hebben we te maken met allerlei verpakkingsmaterialen, zoals papier en plastic. Al ons afval wordt gescheiden en in het distributiecentrum verwerkt, zodat alle materialen weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Folder op milieuvriendelijk papier

Om onze klanten op de hoogte te stellen van acties, stuntprijzen en service brengen we ieder jaar folders en flyers uit. Al deze reclame-uitingen worden op milieuvriendelijk (FSC en PEFC) papier gedrukt. Als je namelijk slim omgaat met bomen en bossen, heb je altijd hout. Als je hele wouden ineens en onverantwoord kapt, heb je juist veel minder hout. Niet korte-termijn maar lange-termijn-denken-en-doen. FSC en PEFC zetten zich in voor verantwoord en duurzaam hout.

Transport naar distributiecentrum en magazijn

De meeste containers met goederen komen aan in de haven van Rotterdam. Daar vandaan worden de containers per barge (schip / binnenvaart) en trein naar ons distributiecentrum in Assen vervoerd. Hierdoor hoeven we minder vrachtwagens in te zetten en dat zorgt natuurlijk voor minder CO2 uitstoot.

In het distributiecentrum worden de goederen verdeeld naar onze filialen en per vrachtwagen naar onze winkels gebracht. Veel van onze filialen zijn ‘sleutelfilialen’, zodat we buiten openingstijden de filialen kunnen bevoorraden. Op die manier vermijden we files en reduceren we de uitstoot van CO2 aanzienlijk. De vrachtwagens van onze vervoerder rijden op euro 5 diesel en zijn uitgerust met een roetfilter. Daarnaast krijgen alle chauffeurs een cursus zuinig rijden.

Dr Visser, orthopedisch chirurg

De menselijke voet bestaat uit botten, gewrichten, ligamenten (banden van bindweefsel om een gewricht), spieren en pezen, waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. Een kindervoet bestaat veel uit kraakbeen, waardoor de voetjes nog heel soepel zijn. Veel kindjes hebben platvoeten (90% van de 2-jarigen). Als volwassenen slechts 3%. De meeste platvoeten genezen dus vanzelf. Bij voetklachten (pijn of zichtbare afwijkingen) kan de huisarts doorverwijzen naar de orthopeed.

Dr Visser, orthopedisch chirurg en Hoogleraar kinderorthopedie, adviseert ons al jaren bij het maken van goede verantwoorde kinderschoenen. Een stevig hielstuk, een zool die buigt bij de bal van de voet en ademende materialen (leer), vormen de basis.
 
In dit filmpje legt Dr Visser uit waar een schoen aan moet voldoen. De Dr. Visser kinderschoenen zijn uitsluitend bij Scapino verkrijgbaar.
 
Tips van Dr Visser:

  • Het hielstuk moet stevig zijn.
  • De schoenzool moet voldoende buigzaam zijn bij de bal van de voet (niet in het midden), zodat de voet goed kan afrollen.
  • Kies voor ademende materialen (leer)
  • Kies geen kinderschoenen met een hoge hak.

Wat gaat jou aan het hart? ❤

Wij staan open voor vragen en suggesties over onze manier van ondernemen. Neem gerust contact op met onze klantenservice.