Kies een categorie
Home Blog Wat is yoga en waar is het goed voor?

Wat is yoga en waar is het goed voor?

Alles wat je moet weten over de yoga lifestyle

 

Wat is yoga?

Veel mensen denken dat yoga een sport is, waarbij verschillende poses worden uitgevoerd op een mat. Dat is ook deels waar: het element beweging komt er duidelijk in terug, en ook ontspanning is een belangrijk onderdeel. Maar yoga is veel meer dan dat.

Je kunt yoga het beste omschrijving als een discipline, een soort leefstijl. Het brengt lichaam, geest en energie in balans. Je beoefent houdingen die je lijf en geest versterken, met een kalme gemoedstoestand als eindresultaat.

De fysieke vorm van yoga wordt gebruikt om je lichaam sterker, flexibeler en ontspannener te maken. Andere onderdelen van de yoga leefstijl zijn de omgang met je medemens, meditatie en je eetgedrag.

Waar is yoga goed voor?

Zoals we al zeiden is yoga goed voor lichaam en geest. Van de werking van je spieren en de flexibiliteit van je lichaam tot het rustgevende gevoel na een fijne yoga-sessie. Yoga heeft nog veel meer gezonde voordelen die ervoor zorgen dat je je energiek en fit voelt. We hebben ze samengevat en voor je op een rijtje gezet!

Lichaam

  1. Vergroot je flexibiliteit/lenigheid
    Een van de bekendste voordelen is dat yoga je flexibiliteit vergroot. Door regelmatig te stretchen worden je spieren flexibeler, waardoor je vitaler en beweeglijker wordt. De kans op blessures wordt kleiner, spierspanningen kunnen afnemen en na verloop van tijd zul je merken dat je lichaam soepeler en leniger aanvoelt bij het maken van bewegingen.
     
  2. Versterkt het lichaam en je spieren
    Yoga helpt om je spieren te versterken, mede doordat je sommige houdingen minutenlang vasthoudt. Veel asana’s (houdingen/oefeningen) werken door op de spieren en de circulatie van bloed en energie door het lichaam. Binnen yoga zijn er vooral veel houdingen die de rugspieren sterker maken. Hierdoor verbeter je je algehele lichaamshouding.
     
  3. Verbetert de bloedcirculatie en zuurstofopname
    Tijdens yoga zul je een grote variatie aan houdingen aannemen. Dit draagt, samen met de bijbehorende inspanning, bij aan het verbeteren van de bloedcirculatie. Houdingen waarbij je je benen in de lucht hebt helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. Ons lichaam is tenslotte zo gebouwd dat het regelmatig moet bewegen om energiek en soepel te blijven.

    Daarnaast verbetert yoga de zuurstofopname, omdat een van de belangrijkste elementen van yoga de ademhaling is. Door op een andere (en bewuste) manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Als je meer zuurstof in je lichaam hebt, krijg je simpelweg dus ook meer energie tot je beschikking.
     
  4. Verlaagt de bloeddruk
    Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk is yoga een goede uitkomst. Je focust je namelijk bewust op je ademhaling tijdens het uitvoeren van verschillende poses. Je bloedcirculatie komt op gang en je bloed wordt zuurstofrijk., wat een bloeddruk verlagend effect heeft. Op lichamelijk niveau kan yoga dus zeer effectief zijn tegen een hoge bloeddruk.
     
  5. Versterkt het immuunsysteem
    Yoga zet allerlei lichamelijke processen in gang. Zo ook de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Dit is belangrijk zodat je organen goed hun werk kunnen doen. Yoga kan een bijdrage leveren aan het versterken van je immuunsysteem waardoor je gezond blijft

Geest

  1. Verhogen concentratievermogen
    Zit jouw hoofd ‘’vol’’? Dan is het vaak lastig om je te focussen. Door yoga oefeningen te doen creëer je meer rust in je hoofd. Hierdoor wordt je minder snel afgeleid en zal je concentratie verhogen. Veel mensen geven aan dat hun focus gedurende dag beter is wanneer zij ’s ochtends met een yogasessie zijn begonnen.
     
  2. Innerlijke rust en ontspanning
    Een belangrijk onderdeel van yoga is innerlijke rust. Er bestaan daarom ook veel ontspanningsoefeningen die je helpen om minder stress te ervaren. Een helder hoofd stimuleert positiviteit, en je leert je lichaam hier eigenlijk mee te schakelen tussen inspanning en ontspanning.
     
  3. Verbetert de nachtrust
    Na een drukke dag is het soms lastig om te ontspannen. Blijven je gedachten door ratelen wanneer je in bed ligt en kun je hierdoor moeilijk in slaap komen? Yoga helpt om je zintuigen en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kalmeer je, zul je dingen loslaten en daarbij zullen ontspanningsoefeningen helpen om beter en dieper te slapen.


Yin yoga

Yoga is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hierdoor zijn er ook verschillende yogavarianten bijgekomen. Een van de bekendste daarvan is Yin yoga.

Met Yin yoga houd je houdingen voor langere tijd aan. Door het aannemen van deze houdingen versterkt en versoepelt je bindweefsel en gewrichten.

We brengen tegenwoordig veel tijd zittend door. Bijvoorbeeld achter je bureau op het werk, op school of thuis op de bank. Hierdoor kun je flexibiliteit verliezen en je lichaamshouding kan verslechteren. Ook het drukke dagelijks leven en de bijbehorende prikkels kunnen je rusteloos of gestresst maken.

Yin yoga biedt een oplossing voor beide problemen. Door het langer vasthouden van de houdingen vind je meer ruimte in je lichaam en werk je aan je flexibiliteit. Ook is er in een Yin yoga les veel ruimte voor ontspanning. Het is een ontspannende yogavorm die je helpt om meer rust en diepgang te vinden, zowel fysiek als mentaal.

Wil jij beginnen met yoga? Dan is Yin yoga zeker een goede variant! Bekijk meteen even onze uitgebreide collectie comfortabele yogakleding en handige yoga-accessoires. Zo kun je goed voorbereid naar je eerste yogales!