Kies een categorie
Home Blog Kinderschoenen kopen: waar moet ik op letten?

Kinderschoenen kopen: waar moet ik op letten?

De juiste schoenen voor voeten in de groei

 

Kindervoeten groeien snel. Het is daarom belangrijk om regelmatig nieuwe schoenen te kopen voor je kroost. Goede schoenen zijn namelijk essentieel om de groei en ontwikkeling van de voeten te ondersteunen. Maar wanneer zitten kinderschoenen goed? En waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen? Wij geven je een aantal handige tips!

Stap 1: schoenmaat meten kind

Allereerst is het belangrijk om de voeten van je kind op te meten zodat je de juiste maat kunt bepalen. Dit kun je doen in een van onze winkels óf thuis met onze instructievideo. Ga hierbij uit van de grootste voet en meet altijd de lengte en de breedte. Je leest alles over het meten van kindervoeten op onze blog.

 

Stap 2: het kiezen van de juiste kinderschoenen

Wanneer de juiste schoenmaat bepaald is, is het tijd om de kinderschoenen uit te zoeken. Let bij het uitzoeken van kinderschoenen op onderstaande factoren;

  • Ondersteuning en bescherming
  • Flexibele en buigzame zool
  • Goede pasvorm en ruimte voor de tenen
  • Veters in plaats van klittenband

Ondersteuning

Goede kinderschoenen moeten steun bieden en stevig zijn. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de voeten. Daarnaast is de belangrijkste taak van een kinderschoen dat het de voeten beschermt. Af en toe een paar sandalen of slippers is heus niet erg, maar wissel het af met stevige (leren) schoenen. Zo krijgen de voeten van je kind genoeg ondersteuning  en worden ze beter beschermt tegen stoten of scherpe voorwerpen.

Flexibele zool

Harde zolen die moeilijk buigen kunnen leiden tot een verkeerd looppatroon en houdt de ontwikkeling van de voeten tegen. Kies daarom voor kinderschoenen met een flexibele zool met profiel. Kindervoeten moeten namelijk makkelijk op en neer kunnen bewegen zodat de voetspieren sterker worden. Een buigzame zool bevordert een goede voetafwikkeling zodat je kind onbezorgd kan lopen, rennen en spelen en het profiel voorkomt uitglijden.

Goede pasvorm en ruimte voor de tenen

Een goede pasvorm kenmerkt zich door de juiste maat en ruimte voor de tenen. Tussen de rand van de schoen en grote teen moet ongeveer één duim passen. Op deze manier is er ruimte over voor de groei en ontwikkeling van de voet en kan je kind zijn tenen spreiden, buigen en bewegen wat een goede looptechniek bevordert. Je kind vertelt meestal niet uit zichzelf wanneer zijn huidige schoenen te klein zijn. In onze blog lees je hoe je kunt herkennen wanneer de schoenen van je kind te klein zijn.

Veters in plaats van klittenband

Kies liever voor een schoen met vetersluiting in plaats van klittenband. Veters sluiten beter en de druk wordt verdeeld over de gehele wreef. Klittenband geeft namelijk meer mee of schiet op termijn makkelijker los waardoor de schoen minder ondersteuning biedt. Het is overigens niet waar dat klittenband slecht is voor kindervoeten en het is vaak een handige manier voor kinderen die hun eigen veters nog niet kunnen strikken. Op onze leren veters strikken blog geven we tips zodat jouw kind het binnen no-time onder de knie heeft!

 

Kinderschoenen passen
Kinderschoenen passen

 

Stap 3: kinderschoenen passen

Kinderschoenen passen is een belangrijk onderdeel bij het aanschaffen van nieuwe schoenen. Ga daarom niet automatisch uit van de maat na het opmeten van de voetjes. Soms verschilt de maat namelijk per merk. Het is goed om altijd even dubbel te checken of de kinderschoenen daadwerkelijk goed zitten. Let bij het passen van kinderschoenen op de volgende dingen;

  • Passen met sokken aan
  • Passen op het juiste tijdstip
  • Kind laten lopen/rennen

Kinderschoenen passen met sokken aan

Laat je kind de schoenen altijd passen met sokken aan, in een dikte die hij normaliter ook draagt. Wanneer je sportsokken draagt bij het passen van kinderschoenen kan dit een vertekend beeld geven omdat deze erg dik zijn.

Kinderschoenen passen in de middag

Laat je kind de schoenen passen in de middag. Dan zijn de voeten wat dikker dan in de ochtend. Op deze manier voorkom je dat de schoenen gaan knellen.

Kinderschoenen uittesten

Laat je kind rondjes lopen en rennen op de schoenen om te kijken of het prettig voor hem aanvoelt en er geen irritaties ontstaan.

Wanneer zitten kinderschoenen goed?

De schoenen van je kind zitten goed wanneer ze ondersteuning bieden, goed aansluiten en een flexibele maar stevige zool hebben waar ze makkelijk op lopen. Je kind heeft nog ruimte bij de tenen en heeft aan het einde van de dag geen irritaties of pijnlijke voeten.

Veelgemaakte fouten bij kinderschoenen kopen

Het komt regelmatig voor dat kinderen op te kleine of te grote schoenen lopen. Voorkom dit door nooit het uiterlijk van de schoen boven de pasvorm te laten gaan en ga nooit automatisch van een maat uit. Laat je kind de schoenen altijd passen omdat de maatvoering soms per merk verschilt.

Hoe schattig het ook is; kindervoeten zijn niet voldoende ontwikkeld om op hakschoenen te lopen. Wanneer je een kindervoet tijdens de groeifase in een andere stand dwingt kunnen er op latere leeftijd voetklachten optreden.

 

Dr. Visser kinderschoenen
Dr. Visser kinderschoenen

 

Wat zijn goede kinderschoenen?

De keuze in kinderschoenen is groot. We snappen dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet en je afvraagt wat nou precies goede kinderschoenen zijn. Daarom vind je kinderschoenen met het Dr. Visser keurmerk in onze collectie. Deze schoenen voldoen aan de eisen van orthopeed Dr. Visser.